De FAO voedselprijsindex, de graadmeter voor de mondiale voedselprijzen, is over de eerste maanden van 2020 voornamelijk gedaald. Over de maand juni heeft de index echter een stap omhoog gezet. Dit is de eerste stijging in het puntenaantal dit jaar.
Het gemiddelde puntenaantal is toegenomen tot 93,2, een toename van 2,4% in vergelijking met de voorgaande maand. Het is gelijk ook de eerste stijging van dit jaar na de toenemende druk op de markt in verband met de coronacrisis. De prijsindexen van plantaardige oliën, suiker en zuivelproducten zijn verantwoordelijk voor de toename.
FAO heeft haar indicatoren voor de meting bijgesteld en gebruikt nu de jaren 2014 tot 2016 als basisperiode in plaats van 2002 tot 2004. De organisatie vindt de aanpassing noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de prijsindex relevant blijft.
Indexen met puntenstijging
De suikerindex behaalde in juni gemiddeld 75 punten en noteert 7,2 punten hoger dan in mei. Dezee toename is grotendeels te danken aan de prijzen van ruwe olie die de suikermarkten sterkt ondersteunen. De index voor plantaardige oliën bedroeg in juni gemiddeld 86,6 punten en komt hiermee 8,8 punten hoger uit dan in mei. De voornaamste factor in de toename is de hogere palmolie-waarde. Deze nam in juni fors toe als gevolg van een herstellende wereldwijde importvraag wat te danken is aan de versoepelingen van de coronamaatregelen.
De zuivelindex nam in juni toe met 3,8 punten tot een gemiddelde van 98,2 punten. De toename van 4% was niet voldoende om het niveau van juni 2019 te overtreffen en de index ligt nog 4,6 punten onder het niveau van vorig jaar. De prijzen van zuivelproducten zijn in juli weliswaar gestegen, maar zij weten nog niet het pre-corona niveau te bereiken.
Vlees en graanindex stijgen niet
De vlees- en graanindex hebben als enige geen stijging ondergaan. Beide indexen zijn allebei met 0,6% gedaald. Voor de graanindex zakte hiermee het puntenaantal terug tot 96,9 punten in juni. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar wordt er een afname van 1,9% geconstateerd. De vleesindex zakte in juni tot 95,2 punten. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar ligt het niveau zo'n 6% lager.
Vleesproductie
FAO verwacht dat de wereldwijde vleesproductie dit jaar met zo'n 2% afneemt. De inschatting is dat er in 2020 circa 333 miljoen ton vlees zal worden geproduceerd, een afname van 1,7% in vergelijking met 2019. De varkensvleesproductie speelt de grootste rol in de totale afname, maar ook de andere vleessectoren worden negatief beïnvloed door het coronavirus.
De wereldwijde varkensvleesproductie zal naar verwachting met 8% dalen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en de logistieke belemmeringen in verband met de coronacrisis. De FAO schat in dat de afname voor het grootste deel afkomstig zal zijn uit China (-20%), uit Vietnam (-15%) en uit de Filipijnen (-8%).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.