Er is veel animo om boter weg te leggen in de particuliere opslagregeling van de Europese Commissie, die is bedoeld om de zuivelmarkt te stutten in de coronacrisis. Ondertussen is de grens van ...
Om precies te zijn ligt er 50.213 ton boter in de opslag, zo blijkt uit cijfers tot en met week 24. Maar liefst 35%, oftewel 17.593 ton, is afkomstig uit Nederland. Het Nederlandse volume staat daarmee ongeveer gelijk aan de productie in anderhalve maand. Ook de Ieren (11.194 ton) en de Duitsers (11.125) ton hebben behoorlijke volumes weggelegd.
Toenemende zorgen
Ondertussen ontstaan er steeds meer zorgen over de snel oplopende botervoorraden. Deze voorraden komen de komende maanden, welliswaar geleidelijk, weer op de markt en dat kan druk zetten op de prijzen. De periode waarvoor partijen volumes tegen een vergoeding kunnen opslaan, is minimaal 2 tot 3 maanden en maximaal 5 tot 6 maanden. De regeling is nu krap 2 maanden open.
Naast de botervolumes in de particuliere opslagregeling liggen er naar verluidt ook nog relatief grote botervoorraden opgeslagen die niet geregistreerd staan. Sceptische handelaren denken dat een prijsbodem van €3.000 per ton niet sterk genoeg is om de aanbodsdruk de komende maanden op te vangen. Momenteel staat de DCA-notering daar ruim €200 boven. Met de interventievoorraden in het achterhoofd kunnen eindgebruikers immers rustig achterover leunen.
Kaas en melkpoeder
Naast boter wordt ook kaas driftig opgeslagen. De voorraden zijn intussen opgelopen tot 43.085 ton. Ook hier staat Nederland vooraan om van de regeling gebruik te maken. Na de Italianen (12.654 ton) is het grootste volume (7.578 ton) afkomstig uit ons land. De regeling voor magere melkpoeder loopt veel minder hard vol, gezien er pas 11.194 ton is weggelegd. Hiervan is ongeveer de helft afkomstig uit Duitsland en kwart uit Nederland.