De commissie Hordijk, die in opdracht van minister Carola Schouten van LNV de stikstof berekeningsmethodiek analyseerde, concludeert dat het onmogelijk is om op detailniveau met grote zekerheid vast te stellen wat de depositie van stikstof is.
Er is onbalans tussen het detailniveau dat de overheid vraagt en de wetenschappelijke onzekerheid in de AERIUS-berekeningen van de stikstofuitstoot en stikstofneerslag. Om een voorbeeld te noemen: er wordt geen rekening gehouden met de weersomstandigheden bij het berekenen van de ammoniakuitstoot, terwijl die van dag tot dag sterk kunnen verschillen en zelfs van jaar tot jaar. AERIUS is een rekenmodel waarmee de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden kan worden berekend.
Verkeer anders berekend
De commissie Hordijk constateert ook dat de stikstofuitstoot van het verkeer anders wordt vastgesteld dan emissie van landbouw en industrie. Bij wegverkeer wordt slechts tot 5 kilometer afstand naar de effecten gekeken terwijl in de veehouderij juist het tegenovergestelde het geval is. Het adviescollege stelt voor de uitstoot op identieke wijze te berekenen, ongeacht het soort vervuiler. Dit zou op korte termijn kunnen gebeuren.
Verder adviseert de commissie Hordijk naast grondmetingen veel meer gebruik te maken van satellietmetingen bij het precies inschatten van de stikstofuitstoot. Met meer metingen wordt de betrouwbaarheid van de uitkomsten beduidend groter.
Politieke agenda
Net als met de aanbevelingen van de commissie Remkes vorige week over de stikstofreductie, is het nu aan het kabinet en de Tweede Kamer om het rapport 'Meer Meten. Robuuster rekenen' van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof over te nemen, in het geheel, gedeeltelijk of helemaal niet.
Klik hier om het complete adviesrapport te lezen.
Minister Schouten is waarschijnlijk nog steeds van plan om haar op vrijdag 5 juni gepubliceerde voortgangsrapportage over de stikstofproblematiek te volgen. Hierin geeft de minister aan dat het kabinet ervoor heeft gekozen om 3 elementen van de structurele aanpak in regelgeving op te nemen: een stikstof streefwaarde, de verplichting tot het treffen van een pakket aan bronmaatregelen, en de monitorings- en bijsturingssystematiek.
Schouten geeft aan dat de verankering van deze elementen zal plaatsvinden in de Omgevingswet, met als tussenstap de Wet natuurbescherming. Dit wetsvoorstel 'stikstofreductie en natuurverbetering' moet nog voor de zomervakantie worden ingediend bij de Tweede Kamer, zo is de planning.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887864/stikstofmodel-aerius-kan-vereiste-precisie-niet-aan]Stikstofmodel AERIUS kan vereiste precisie niet aan[/url]