Niet alleen in Europa, ook in de Verenigde Staten lijkt de coronapaniek op de zuivelmarkt achter de rug. De kaasprijzen laten een krachtig herstel zien, wat te danken is aan cocktail aan factoren. Zoals de afremmende groei van de melkproductie.
Laten we beginnen bij de aanbodkant van de markt. De melkaanvoer in de VS groeide in april nog steeds, maar aanzienlijk minder hard dan de maand(en) daarvoor. In maart bedroeg de voorsprong ten opzichte van 2019 nog op 3%. Vorige maand is de groei afgezwakt tot 1,5%, waarmee de melkproductie in de belangrijkste 24 staten uitkwam op 8,08 miljoen ton.
Anticiperen op vraaguitval
De afremmende groei is een gevolg van het feit dat melkveehouders in veel Amerikaanse staten melk moesten dumpen, doordat verwerkers met grote afzetproblemen kampten. Melkveehouders hebben op deze vraaguitval geanticipeerd door bijvoorbeeld koeien vervroegd droog te zetten en van driemaal daags melken terug te gaan naar twee keer.
De melkproductie per koe lag in april 0,9% hoger dan een jaar geleden, in maart was de toename nog op 2,2%. Het aantal koeien kromp met 4.000 stuks tot 8,85 miljoen. Deze relatief kleine daling komt waarschijnlijk doordat veel rundvee- en varkensslachterijen in de VS de deuren moesten sluiten, vanwege vele coronabesmettingen onder het personeel.
Herstel na flinke afwaardering
Corona grijpt in de VS flink om zich heen. In totaal stierven al ruim 90.000 Amerikanen aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd. Om de besmettingsgolf in te dammen, werden net als in Europa rigoureuze maatregelen getroffen. Een domper voor zuivelsector. Want toen het openbare leven zo goed als platgelegd werd door scholen en restaurants te sluiten, werden kaas en melkpoeder onverkoopbaar. De voorraden stegen pijlsnel en de cheddarprijs in Chicago zakte van $4.000 terug tot circa $2.300 per ton eind april. Ondertussen trekt het sentiment onverwacht hard aan. Zo is de cheddarprijs gedurende de meimaand alweer opgeklommen tot bijna $4.000.
Meerdere factoren
Het snelle herstel is waarschijnlijk een combinatie van meerdere factoren. Zo worden de coronamaatregelen versoepeld, waardoor restaurants op sommige plekken voorzichtig weer open mogen. Bijna nergens ter wereld wordt zoveel buitenshuis geconsumeerd als in de VS, dus de versoepeling geef de vraag naar kaas ongetwijfeld een boost.
Daarbij heeft president Donald Trump in mei aangekondigd om voor $3 miljard aan agrarische producten op te kopen, waaronder zuivel dat gedoneerd worden aan de voedselbank. Nog een reden is dat de Amerikaanse kaasprijzen harder waren gedaald dan in andere zuivel exporterende landen en dat heeft geresulteerd in gunstigere concurrentiepositie op de wereldmarkt. Wat uiteraard ook meespeelt, is de afzwakkende groei van de melkproductie. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft de groei naar beneden toe bijgesteld naar 1,6%. Aanvankelijk was de groei geraamd op 2,5%.