Nieuws Analyse

Ontspoort Schouten op het voerspoor?

15 Mei 2020 - Erik Colenbrander - 17 reacties

Mogelijk is er een krappe meerderheid in de Tweede Kamer tegen de voerspooraanpak van Landbouwminister Schouten, waarmee ze de stikstofuitstoot dit jaar al wil reduceren. Als alle Tweede Kamerleden van het CDA en de voltallige VVD de lijn van CDA Tweede Kamerlid Von Martels volgen.

Met de SGP, de PVV en de FvD is er, alle zetels bij elkaar opgeteld, een krappe meerderheid tegen het voorstel van Schouten. De grote vraag is wat het CDA en de VVD gaan doen. De Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld. Als de minister hierop gereageerd heeft, kan de Kamer besluiten een mondeling debat te voeren.

Groeiende groep zelfmengers
Of het een Kamerdebat wordt, is vanaf volgende week duidelijk als het Haagse circuit weer normaal gaat draaien. Buiten het ministerie van LNV om is er geen veevoerdeskundige te vinden die de minister gelijk geeft in haar voornemen om het gebruik van enkelvoudige eiwitrijke grondstoffen, zoals soja-en raapschroot, te verbieden terwijl het gebruik van deze producten in mengvoer wel blijft toegestaan.

De groep die Schouten met haar aanpak dwars zit, is de laatste jaren bovendien sterk gegroeid. Met name op grotere melkveebedrijven met een voermengwagen, is het een trend geworden om zelf de markt van de enkelvoudige eiwitrijke grondstoffen op te gaan en scherp in te kopen. Een deel van de marge die de mengvoerindustrie kan rekenen voor het maken van mengvoer, kunnen melkveehouders op deze manier in de eigen broekzak houden.

Weging WLR geeft te denken
Naast het ontbreken van draagvlak in de veevoerwereld, werd deze week bekend dat wetenschapper Gerard Migchels, een belangrijke ministeriële adviseur van Wageningen Livestock Research op het gebied van ammoniakreductie, de aanpak van de minister afraadt. De trend om het eiwitgehalte in veevoer te verminderen, zodat de benutting verbetert, vindt hij logisch. Maar de uitwerking van de minister niet.

Migchels bepleit gebruik van de Kringloopwijzer, zodat de veehouder zelf de juiste bedrijfsspecifieke keuze kan maken. Het is immers niet vanzelfsprekend dat een bedrijf met een melkproductie van 11.000 liter per koe met een eiwitgehalte in de melk van 3,70%, waarvoor eiwitrijke enkelvoudige grondstoffen nodig zijn, per definitie meer stikstof uitstoot dan een bedrijf met een melkproductie van 8000 liter, met een heel hoog aandeel vers gras in het rantsoen.

Weidegras kan sterk wisselen in eiwitgehalte en eiwitbenutting vanwege de wisselende weersomstandigheden. De Kringloopwijzer houdt in tegenstelling tot de aanpak van Schouten wel rekening met deze bedrijfsspecifieke omstandigheden, zoals rantsoensamenstelling en melkproductieniveau.

Tijdelijke maatregel
Een woordvoerder van minister Schouten wijst er op dat het gepresenteerde voerspoor slechts een tijdelijke maatregel is die nog dit jaar zal worden aangevuld met een veel breder convenant waarin ook andere stikstofreducerende maatregelen worden beschreven. Dat convenant zou dan in 2021 van kracht moeten worden en de huidige voerspooraanpak vervangen. De tijdelijke voerspoormaatregel is onvermijdelijk omdat de bouwwereld en het wegverkeer door de stikstofcrisis niet mogen stilvallen, als de coronacrisis naar de achtergrond verdwijnt.

Kringloopwijzer effectiever dan voerspoor aanpak Schouten

Gerard Migchels, WUR

Alles bij elkaar opgeteld is het opvallend dat de minister niet gekozen heeft voor invoering van de Kringloopwijzer als wettelijk instrument. Meer dan 90% van de melkveehouders wordt immers door FrieslandCampina al verplicht om de Kringloopwijzer bij te houden. Daarmee is niet vooraf gegarandeerd dat de stikstofuitstoot significant daalt, zegt wetenschapper Migchels van de WUR. Creatief boekhouden is mogelijk. Om die reden werd de Kringloopwijzer enkele jaren geleden als wettelijk instrument ook afgeschoten door het ministerie van Landbouw. Mede door fel verzet vanuit de melkveehouderij is het sindsdien door het ministerie ook niet meer van stal gehaald.

Stapeling hoofdpijndossiers
De huidige aanpak van het voerspoor garandeert ook niet dat de stikstofuitstoot op sectorniveau daalt. Als enkelvoudige eiwitrijke grondstoffen door eiwitrijk krachtvoer wordt vervangen, dan biedt dat geen zekerheid dat de stikstofuitstoot zal dalen. Bovendien hapert volgens CDA-Tweedekamerlid Von Martels ook de voerspooraanpak van Schouten juridisch teveel.

Tot nu toe heeft minister Schouten zich een succesvolle doorzetter getoond in een stapel hoofdpijndossiers. Maar als ze niet besluit om met haar voerspoor aanpak bakzeil te halen en de Kringloopwijzer op te pakken, of het keuzemodel van het Landbouw Collectief ter harte te nemen, gaat ze ontsporen op het veevoerspoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
Abonnee
betweter 15 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887321/ontspoort-schouten-op-het-voerspoor]Ontspoort Schouten op het voerspoor?[/url]
he he
hoor ik nu eindelijk regeringspartijen voor de boeren kiezen?
Abonnee
koentje 15 Mei 2020
Verwacht niets van het CDA en de VVD. Als het op stemmen aankomt laten ze de boeren toch weer vallen.
tijdbom 15 Mei 2020
Zeg dan maar wie: Wilders,fvd,50 plus(als die nog mee doet),ga zo maar verder(Marc zijn partij?).
Als we het cda en vvd laten vallen,gaan de pvdd en hun consorten er lekker mee van door,dus kom maar op met een suggestie.
frits 15 Mei 2020
het is 5 voor 12 mensen. snel inkopen je soja zolang het nog kan...

schouten heeft schijt aan de hele agri sector
regelbedenker 16 Mei 2020
zo zie je maar weer, als je helemaal niks kunt kun je nog altijd bij de overheid aan de gang
Gijs 16 Mei 2020
Als ambtenaar van het landbouwministerie ben ik het met mijn baas Schouten eens. In dit dossier moeten we daadkracht tonen, vooruitgang boeken en aanvangen om de ernstige overmaat van ammoniak terug te dringen. Daarbij moeten we beginnen bij de sterkste schouders d.w.z. de grootste vervuilers oftewel de grootste melkveehouderijen. De veevoederfabrikanten moeten niet hun klanten, de boeren voor hun kwalijke karretje spannen. De soja als eiwitleverancier is gewoon te goedkoop en zou belast moeten worden, zoals met CO2 gebeurt.
Abonnee
betweter 16 Mei 2020
linkse ambtenaren maken alles kapot
frits 16 Mei 2020
als ik jou baas was gijs, was je nu ontslagen
frits 16 Mei 2020
jullie linkse jaknikkende ambtenaren maken dit land kapot, jullie hebben nog nooit een varken of koe gevoerd maar gaan ons even vertellen hoe we dit moeten doen?!

ga toch een boom knuffelen ofzo
Fjk 16 Mei 2020
En zo zie maar weer ons land word geregeerd door linkse gijs en z 'n vrienden . En ze worden niet gehinderd door enige kennis of verstand. Linkse idioten helpen heel Nederland naar de kloten. Schop ze maar bij scheveningen de grens over
Fjk 16 Mei 2020
En zo zie maar weer ons land word geregeerd door linkse gijs en z 'n vrienden . En ze worden niet gehinderd door enige kennis of verstand. Linkse idioten helpen heel Nederland naar de kloten. Schop ze maar bij scheveningen de grens over
Abonnee
Fortissimo 16 Mei 2020
Hoe kan dit toch gebeuren? Het merendeel van de betrokken bedrijven beschikt over een NB-beschikking. Dan is je situatie toch vergund. Toen heeft mw. Schouten nooit bezwaar aangetekend. Ook Schiphol heb ik niet gehoord toen wij daarvoor al vér voor 2000 kosten voor moesten maken (Hinderwetvergunning) en later nog een keer om een NB-beschikking te verkrijgen. Dat goed regelen is ondernemer zijn. En daarvoor wordt je vervolgens in NL bestraft.
haasje 17 Mei 2020
Gijs is niet goed wijs
jk 17 Mei 2020
beste mensen, het valt niet vast te stellen dat Gijs inderdaad bij minlnv werkt. grote kans dat dit gewoon nepnieuws is/iemand die gewoon reacties aan het uitlokken is. dit is beter om volledig te negeren
regelbedenker 17 Mei 2020
Als ik zie wat het beleid de laatste jaren is kan ik me niet anders voorstellen dan dat er niks al zulke idioten als Gijs op het ministerie zitten
siep 17 Mei 2020
gat in kop schieten het is oorlog
schoenmakers 1 17 Mei 2020
Uitkijken Siep, ik ben voor minder gearresteerd met een inval van een arrestatieteam, met de huidige tijd tijd was 40-45 een zegen voor de ongewenste
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden