De melkaanvoer over de maand maart ligt in Ierland hoger dan vorig jaar. In het Verenigd Koninkrijk is daarentegen juist lager minder gemolken. Dit blijkt uit de recente cijfers van Eurostat en van het Agriculture and Horticulture Development Board (ADHB).
De Ierse melkaanvoer bedroeg over de maand maart 745.24 ton melk, zo'n 2,1% meer dan vorig jaar. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde komt de aanvoer hoger uit, hier is een stijging van zo’n 10,5% te zien.
De melkprijs heeft een flinke optater gehad vanwege de coronacrisis. Volgens de Irish Farmers Association (IFA) zouden alle coöperaties hun winstmarges en verwachtingen opnieuw moeten evalueren, ditzelfde adviseert de organisatie aan alle melkveehouders.
Tim Cullinan, hoofd van de National Dairy Committee vergadering: "Het is duidelijk dat melkveehouders geen verdere bezuinigingen accepteren terwijl coöperaties de mogelijkheid hebben om hun kosten te verlagen. Ook Thom Phelan, voorzitter van IFA National Dairy Committee, vindt dat coöperaties de kosten verder moeten verlagen. “Alle cooperaties moeten diep in hun kostenstructuur snijden om de melkprijzen voor april vast te houden.”
Melkverwerker Glanbia heeft echter de eerste prijsverlaging voor geleverde melk in april al aangekondigd. Martin Keane, voorzitter van Glanbia: ”De zuivelmarkt worden nog steeds beïnvloed door de coronacrisis en het huidige rendement uit ons productassortiment vereist helaas een aanpassing van de melkprijs.”
Melkaanvoer Verenigd Koninkrijk
De melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk hebben over in maart 1,303 miljoen ton melk geproduceerd. Dit is een afname van bijna 2% in vergelijking met de melkaanvoer vorig jaar. Met de lagere melkcollectie noteert het niveau met 0,6% net onder het 5-jarig gemiddelde.
Ook in het Verenigd Koninkrijk krijgt de zuivelsector het flink te verduren. Melkveehouders hebben noodgedwongen melk moeten wegspoelen en kampen met melkprijsverlagingen. Vanaf mei worden bij diverse melkverwerkers een verdere verlaging van de melkprijzen verwacht.
Arla, de grootste melkverwerker van het land, heeft in april een melkprijsverlaging aangekondigd. De melkprijs is met 1 cent gezakt vanaf 1 mei. Melkgigant Muller heeft er daarentegen juist aangekondigd de melkprijs niet te verlagen en stabiel te houden.