Buiten het ministerie van LNV om is er niemand die begrijpt hoe minister Carola Schouten met de gepresenteerde uitwerking van de voerspoormaatregel heeft kunnen komen. Het Landbouw Collectief, waar LTO Nederland vrijdag is uitgestapt, heeft haar het afgekondigde pakket nadrukkelijk afgeraden.
Lees ook:
- Schouten maximeert ruw eiwitgehalte krachtvoer
- LNV: 'Nieuwe voerspoor raakt melkproductie niet'
- Nevedi: 'Schouten vaart haar eigen voerkoers'
Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, roept minister en parlement op om de voorgestelde voermaatregel van tafel te halen. “Dit kan echt niet. Wij zijn bereid weer met de minister om tafel te gaan, maar dan wel met onze voorgestelde maatregelen als uitgangspunt. Die sluiten aan bij de praktijk, zijn goedkoper en trekken meer stikstof op de kant."
Bovendien hebben de Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels voor het CDA al laten weten niet met de uitwerking van het voerspoor door LNV akkoord te gaan. Ze stelden verschillende schriftelijke Kamervragen. Zonder het CDA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het uitwerken van de voerspoor aanpak van de minister.
Werkgroep genegeerd
Het Landbouw Collectief wijst er op dat een deskundige en breed gedragen werkgroep, onder leiding van Marije Klever (NAJK), inhoudelijk zeer constructieve gesprekken heeft gevoerd met LNV. Dit ging over de drie door het Landbouw Collectief voorgestelde maatregelen: minder ruw eiwit in het totaalrantsoen, mest bij uitrijden aanlengen met water en meer beweiden.
De nu door de minister gekozen maatregel is uitgebreid aan de orde geweest en sterk afgeraden. Krachtvoer dient in de melkveehouderij als ‘fine-tuning’ op het totaalrantsoen. Om het totaalrantsoen uit te balanceren zijn juist extremere (eiwit)voersoorten van groot belang om overall de werking en de efficiëntie te waarborgen, inclusief minder uitstoot van ammoniak. Dit werd door de betrokken LNV-medewerkers in de Werkgroep volledig onderschreven, zegt het Landbouw Collectief.
Volgens het Landbouw Collectief maakt de aanpak van het voerspoor van het ministerie van LNV het onmogelijk om het totale rantsoen te optimaliseren. Ook werken de voerspoormaatregelen van de minister kostprijsverhogend en lokt het extra krachtvoerverbruik uit, aldus het Landbouw Collectief. Een slechtere rantsoenoptimalisatie zal niet alleen leiden tot een kleinere reductie van ammoniak, maar ook tot een lagere productie en verslechterende gezondheid van de dieren.
Onterecht verwijt minister
Het Landbouw Collectief wijst de suggestie van minister Carola Schouten van de hand dat de voorgestelde maatregel in allerijl is opgetuigd, omdat het Collectief uit het overleg is gestapt. Dat is volgens hen een volstrekt onjuiste voorstelling van zaken. Het Landbouw Collectief heeft op 1 april het overleg gestopt, omdat de minister ondanks alle overleg met de Werkgroep en het Collectief ineens en heel bewust teruggreep op haar voorstel aan de Tweede Kamer van half november. Kennelijk omdat daar politieke overeenstemming over was. Van overleg met het Landbouw Collectief was toen in ieder geval nog geen sprake.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887178/aanpak-voerspoor-schouten-moet-van-tafel]‘Aanpak Voerspoor Schouten moet van tafel’[/url]