Mycoplasma bovis, bij velen beter bekend als M. bovis, houdt Nieuw-Zeeland al enkele jaren in zijn greep. Inmiddels zijn er op bijna 250 bedrijven koeien positief getest op de ziekte. Wat is de huidige stand van zaken wat betreft het uitroeien van M. bovis?
De strijd is nog niet gestreden, maar het land boekt wel progressie. Dit liet de Nieuw-Zeelandse minister van landbouw, Damien O’Connor, eind februari weten. Een positieve benadering, maar intussen liegen de cijfers er niet om. Er zijn nog altijd bedrijven die te maken hebben met een actieve besmetting. Het overgrote deel van de besmettingen is vastgesteld op vleesveebedrijven.
Harde cijfers
In de laatste update van 29 april 2020 van ‘Biosecurity New Zealand’ worden de meest recente cijfers getoond omtrent de M. bovis situatie. In totaal is er op 247 bedrijven een besmetting bevestigd. Daarvan zijn inmiddels 221 bedrijven ‘schoon’ verklaard, wat betekent dat 26 bedrijven nog met een actieve besmetting kampen. Het aandeel melkveebedrijven is met 59 stuks relatief klein. Ruim de helft van de getroffen bedrijven (135) houden vleesvee. Daarbij is het Zuidereiland harder getroffen met 180 besmette bedrijven dan het Noordereiland (67), wat betreft de hoeveelheid besmette bedrijven.
Verder toont de update dat er bijna 1,4 miljoen dieren getest zijn, ruim 150.000 dieren afgemaakt zijn en er $146,6 miljoen aan compensatie betaald is. Het geld van de compensatie is verdeeld over 1.810 aanvragen. Naast de reeds betaalde aanvragen staan er ook nog 162 claims in de wacht om behandeld te worden. Economisch gezien heeft de ziekte dus een flinke impact.
Gezonde koeien naar de slacht
Om als bedrijf ‘schoon’ verklaard te kunnen worden, dient het ontruimd en ontsmet te worden. Dat verklaart het hoge slachtcijfer. Opvallend is het overigens wel dat de overheid in 2018 aangaf dat er 150.000 koeien geslacht zouden worden om de ziekte uit te roeien. Inmiddels hebben ze dat aantal bereikt, maar is de ziekte nog altijd aanwezig. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het aantal geslachte koeien verder gaat toenemen, zolang de ziekte nog niet uitgeroeid is.
Het lastige aan de M. bovis bacterie is dat hij slecht te detecteren is. Een koe kan lange tijd besmet zijn, zonder symptomen te tonen. Om die reden is elke koe op een reeds besmet bedrijf een mogelijke besmettingshaard. Daardoor vertrekken er ook hele groepen gezonde koeien naar de slachthuizen. Voor vele Nieuw-Zeelandse melkveehouders is het dan ook een enorme strop, zowel financieel als emotioneel.
Petitie
Eén melkveehouder besloot afgelopen 5 mei dat het slachten van gezonde koeien een halt toegeroepen moet worden. Hij startte een petitie met als doel het stoppen van de onnodige slachtingen. Volgens hem weten veehouders wereldwijd de ziekte in te dammen, zonder geld van belastingbetalers en boeren en de levens van dieren te verspillen. Dan moet Nieuw-Zeeland dat toch ook kunnen?
Naast het feit dat het slachten van gezonde dieren en alle stress die er bij komt kijken door transport en dergelijke een aanslag zijn op het dierwelzijn, benoemt hij ook nog de mentale gesteldheid van de melkveehouder. Familie bedrijven hangt faillissement boven het hoofd, veehouders zien hun levenswerk naar de slacht gaan en werknemers verliezen hun baan.
Verspreiding
De Mycoplasma bovis bacterie huist sinds juli 2017 in de veestapel van het land. De bacterie werd voor het eerst gevonden bij 14 koeien op een melkveebedrijf in de regio South Canterbury op het Zuidereiland. Het melkveebedrijf is onderdeel van de Van Leeuwen Dairy Group. Het bedrijf is eigenaar van in totaal 16 boerderijen, met in totaal 12.500 koeien. De kans dat de ziekte zich voor de vondst al verspreid had, was daardoor zeer groot. Het duurde dan ook niet lang of één van de andere bedrijven werd positief getest op de bacterie.
De verspreiding van de bacterie gaat geruisloos. Een koe kan het voor lange tijd met zich meedragen zonder een teken van besmetting. Vaak vindt uitscheiding plaats als de koe stress ervaart, bijvoorbeeld tijdens het kalveren, transport of bij extreem weer.
De bacterie wordt onder andere verspreid via neusuitvloeiing en melk. Besmetting kan tijdens het melken plaatsvinden door het gebruiken van besmette melkklauwen. Kalveren kunnen geïnfecteerd raken door het drinken van besmette melk. De bacterie veroorzaakt onder andere aandoeningen als mastitis, longontsteking, artrose en abortus.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.