De European Milk Board is het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie om toch de particuliere opslagregeling open te stellen. Volgens de organisatie is deze maatregel niet de juiste oplossing voor de steeds groter wordende zuivelcrisis.
In reactie op de beslissing uit Brussel kondigt de European Milk Board (EMB) demonstraties aan, die aankomende donderdag 7 mei door heel Europa gaan plaatsvinden. Hiermee willen de Europese melkveehouders duidelijk maken dat deze aanpak niet werkt. De boodschap van de demonstraties is heel simpel: De EMB wil dat Brussel per direct een reductie op de Europese productie toepast.
Productiereductie
De Europese Commissie staat het terugdringen van de productieomvang al deels toe. Branche- en producentenorganisaties hebben tijdelijk toestemming om productiereducties toe te passen. Volgens de EMB heeft dit echter geen zin. Vicevoorzitter Sieta van Keimpema benadrukt dat een dergelijke regeling enkel werkt als het door de EU gecoördineerd wordt.
Een individuele toezegging op het terugdringen van productie door productieplanning is volgens de EMB minder effectief, omdat iedere individuele organisatie het anders aan kan pakken. Als Brussel het heft in eigen hand neemt heeft iedere organisatie dezelfde regels te volgen. In 2016 werd gebruik gemaakt van beide maatregelen, waaruit bleek dat een door de EU gereguleerde aanpak daadwerkelijk tot een verbetering van de prijzen leidde. De individuele aanpak haalde niets uit.
Andere aanpak vereist
De EMB heeft bij de Europese Commissie aangegeven dat er andere maatregelen vereist zijn. De organisatie heeft zelfs een eigen plan opgesteld dat gebruikt kan worden wanneer situaties als de huidige crisis zich voordoen. Dit plan is er op gericht om in te kunnen spelen op de marktsituatie en bestaat uit 3 fasen: herkenning, aanpak en einde van de crisis. De Europese Commissie heeft hier echter nog geen gehoor aan gegeven. Als reactie daarop komen de Europese melkveehouders nu met demonstraties
De demonstraties vinden plaats in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Litouwen en Luxemburg. Ze zijn vooral gericht op het overschot aan melkpoeder dat voor problemen zorgt.
MilkBE
Opvallend is wel dat Belgische melkveehouders deelnemen aan de demonstraties, terwijl MilkBE heeft laten weten tevreden te zijn met de Europese maatregel. Zij zien de particuliere zuivelopslag als een goede start en benadrukken het belang van samenwerking binnen de Europese zuivelsector om zo de productie terug te dringen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.