Shutterstock

Achtergrond Australië

Hoe vergaat het de melkveesector in Australië?

4 Mei 2020 - Jorine Cosse

De Australische melkveehouderij heeft een aantal zware maanden achter de rug. Inmiddels lijkt de situatie gestabiliseerd. De bosbranden zijn gedoofd en ook de corona-uitbraak lijkt weinig vat te krijgen op de Australische samenleving. Wat is de huidige stand van zaken in de Australische melkveehouderijen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin dit jaar was het zuidelijke continent nog in de ban van de hevige bosbranden die er woedden. De branden hadden ‘vrij spel’ door de aanhoudende droogte in de voorgaande maanden. Veel inwoners zagen hun eigendommen in vlammen opgaan, zo ook de (melk)veehouders. De foto’s van verbrande dieren en natuur kwamen wereldwijd in het nieuws.

Toenemende melkproductie
Inmiddels zijn de bosbranden gedoofd door hevige regenval eind februari en begin maart en de coronacrisis lijkt een minimale uitwerking te hebben op het continent. In principe ideale omstandigheden om het gewone leven weer op te pakken voor onder andere de melkveehouders op het continent.  

Het oppakken van het gewone leven lijkt succesvol. De Australische melkproductie komt weer op gang. In maart werd er meer melk opgehaald dan in dezelfde maand een jaar eerder en zelfs meer dan het 5-jarig gemiddelde. Terwijl een toename in melkproductie voor andere landen, zoals de Verenigde Staten, voor problemen zorgt, is het in Australië en welkome ontwikkeling. Vooral nu het dagelijks leven van groot export-partner China weer op gang komt.

Aziatische zuivelvraag
De toenemende exportvraag kan overigens ook voor problemen gaan zorgen. Het aantal melkveehouders in Australië is in de laatste jaren flink geslonken. Desondanks blijft de productie relatief stabiel. Ook de melkprijs is op het moment beter dan dat het de laatste tijd geweest is doordat de vraag het aanbod overstijgt. Maar een te groot wordende vraag is iets wat uiteindelijk niet gunstig uit hoeft te pakken.  

De toenemende vraag vanuit China en andere Aziatische landen is namelijk een potentiele dreiging. De Australische export is zeer afhankelijk van onder andere de vraag uit China en Japan. Hoewel het continent goed aan deze vraag kan voldoen, is extra vraag lastig. Opschalen is namelijk lastig vanwege het dalende aantal melkveehouders, maar ook de weersomstandigheden zitten niet mee. Een andere bedreiging is het belangrijker worden van andere landen. Zo haalt China door de deal met de VS ook meer zuivel uit dit land. Australië wil uiteraard niet uitgespeeld worden als handelspartner.

Op het moment wordt ruim één derde van de totale zuivelproductie geëxporteerd, voornamelijk naar China en Japan. Tot enkele jaren geleden was de importvraag uit andere zuidoostelijke Aziatische landen (Vietnam, Laos, Thailand, Indonesië, etc.) beperkt. Dit draait in de laatste jaren echter bij. In steeds meer van deze Aziatische landen verbetert de financiële situatie van haar inwoners. Hierdoor verandert ook de voedselvraag en dat is terug te zien in het aantal verse (zuivel)producten dat deze landen aantrekt.  

Meer geld naar de melkveehouder
Een andere ontwikkeling die nu gaande is binnen de Australische landsgrenzen heeft te maken met de melkprijs en de gevallen ‘1-dollar-a-litre’ consumentenprijs. Hoewel de huidige melkprijs goed is, is er meer mogelijk aldus een zakenman uit de staat Victoria. Bij de afschaffing van de ‘1-dollar-a-liter’ consumentenprijs werd er door de supermarktketens dat er door de verhoging van de consumentenprijs ook meer geld naar de melkveehouders zou gaan. Er werd gerekend op $0,10 (Australische dollar) per liter. Dit bleek in de maanden er na niet waargemaakt te zijn. De melkveehouders kregen maar een schamele $0,03 extra.

John Dahlsen, een zakenman uit de staat Victoria, heeft een voorstel ingediend waarin staat dat de prijs van melk in de supermarkt omhoog moet met $0,40. Deze verhoging zou voor de melkveehouders betekenen dat zij $13,30 per liter extra kunnen verdienen. Voor zover bekend heeft de Australische regering nog niet officieel gereageerd op het voorstel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden