Shutterstock

Inside Melk

Dag van de Arbeid zit zuivelmarkt dwars

23 April 2020 - Wouter Baan

Het herstel van de vloeibare zuivelprijzen was maar van korte duur. De belangrijkste reden hiervan is de uitval van een verwerkingsdag door de viering van de Dag van de Arbeid (1 mei) in veel Europese landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is daardoor onbalans tussen vraag en aanbod. De bijna seizoenspiek melk in Noordwest-Europa helpt daarbij uiteraard niet mee. De druk komt tot uiting in de DCA-spotmelknotering Nederland die €1,50 daalt tot €26 per 100 kilo. De notering voor de Noord-Duitse markt daalt zelfs met €3 tot €20, een bedroevend laag niveau.

Omdat de spotprijzen ver onder de uitbetalingsprijzen liggen, staan melkverwerkers logischerwijs niet te springen om te verkopen. Koopinteresse is eveneens gering, waardoor het qua volume een dunne markt is.

Grillige roomprijs houdt aan
De DCA-roomprijs zakt met €200 tot €2.850 en geeft daarmee vervolg aan het grillige koersverloop van de afgelopen weken. Er is bijna geen peil op te trekken wat de roomprijs in de komende weken gaat doen. De prijs van magere melkconcentraat kruipt wel omhoog tot €1.200 aan de bovenkant, omdat dit goed rekent ten opzichte van magere melkpoeder. 

Weinig enthousiasme voor opslagregeling
De prijzen van vaste zuivelfabricaten als boter, melkpoeder en kaas blijven zwak aanvoelen, alhoewel grove correcties deze week uitblijven. Magere melkpoeder en weipoeder corrigeren zelfs wat naar boven.

Over het openstellen van de particuliere opslagregeling voor melkpoeder, boter en kaas wordt schouderophalend op gereageerd. Het kwaad is immers in de afgelopen weken al geschied en interventievoorraden blokkeren mogelijk het prijsherstel naderhand, zijn argumenten die door marktpartijen worden genoemd. Al met al is de ondertoon op de zuivelmarkt nog zwak.

Klik hier voor een overzicht van de DCA-zuivelnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden