De Europese Commissie heeft gisteren (woensdag 22 april) besloten om de particuliere opslagregeling voor zuivelproducten als magere melkpoeder, boter en kaas open te stellen. Ook het vrijwillige melkminderingsplan is een stap dichterbij. Hoe wordt hier op gereageerd?
Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-melkveehouderij, staat ‘in principe’ positief tegenover het openstellen van de particuliere opslagregeling waar LTO via de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca ook op heeft aangedrongen. “De zuivelmarkt is erg onzeker en het is lastig in te schatten hoe ontwikkelingen de komende maanden gaan zijn. Daarom is het goed dat de instrumenten klaarstaan in het geval ingrijpen nodig is.”
Of het middel erger is dan de kwaal? “Die geluiden hoor je soms inderdaad, maar de situatie wordt nijpend wanneer de uitbetalingsprijzen fors inleveren tot bijvoorbeeld onder de 30 cent. En gezien de zuivelprijzen zijn gekelderd, is dat een reële verwachting. De opslagregeling voor zuivelfabricaten biedt mogelijk een oplossing hiervoor.”
Wil Meulenbroeks
Vrijwillige melkmindering
Ook wordt nagedacht over vrijwillige melkmindering in Europa. Onder normale omstandigheden mag dit niet, maar de Europese Commissie heeft artikel 222 van het wetboek (gemeenschappelijke organisatie van agrarische markten) aangeboord die toestaat om hiervan af te wijken. “Het slot is daarmee van de deur, al staat er verder nog niets op papier.”
Binnen de verschillende lidstaten is veel draagvlak voor de plannen, zo schat Meulenbroeks in. “Een vrijwillige productiebeperking is immers altijd beter dan dat de melk noodgedwongen de mestput in moet. Gelukkig is dit in Nederland nog niet het geval, maar in andere landen staan melkfabrieken al wel stil. Overigens staat het vrijwillige melkminderingsplan los van eventuele verwerkingsproblemen, maar deze maatregel is vooral bedoeld om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
Details bepalen het succes
René van Buitenen, woordvoerder namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), zegt de opslagplannen van de Europese Commissie te steunen, gezien de lastige situatie op de zuivelmarkt. De European Dairy Association (EDA), waar NZO onderdeel van is, drong hier volgens hem al een paar weken op aan.
“Wel zal onze mate van enthousiasme afhangen van de details van de regeling en die worden pas volgende week bekend.” Daarbij is het volgens Van Buitenen aan Nederlandse zuivelbedrijven om te beoordelen of zij van de regeling gebruik gaan maken, of niet. De woordvoerder van FrieslandCampina laat weten zich aan te sluiten bij het standpunt van de NZO en dat de zuivelcoöperatie zelf geen individueel standpunt over de regeling inneemt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886862/hulpmiddelen-staan-klaar-als-melkprijs-instort]'Hulpmiddelen staan klaar als melkprijs instort'[/url]