Na lang wikken en wegen heeft de Europese Commissie besloten om de particuliere opslagregeling voor vlees- en zuivelproducten open te stellen. Bovendien mogen aardappelen uit de markt worden gehaald, terwijl ook de sierteelt aanspraak kan maken op noodsteun.
In totaal stelt Brussel hiervoor een bedrag van zo’n €80 miljoen beschikbaar. Janusz Wojciechowski, de eurocommissaris voor landbouw, zegt dat de gevolgen van de coronacrisis steeds meer voelbaar worden en dat steun daarom is geboden. Daarmee draait de Pool 180 graden van koers, want kortgeleden nog zei hij dat er geen extra geld voor steun kon worden vrijgemaakt.
Zuivel, vlees, aardappelen en sierteelt
De Europese Commissie opent bijvoorbeeld de particuliere opslagregeling (interventie) voor boter, magere melkpoeder en kaas. Ook rund-, schapen- en geitenvlees kunnen marktpartijen tegen een vergoeding opslaan. De periode hiervoor is minimaal 2 tot 3 maanden en maximaal 5 tot 6 maanden.
Daarnaast krijgt de Europese zuivelsector, onder grote uitzondering, toestemming om productiebeperkende maatregelen met elkaar af te stemmen. De aardappelsector wordt in de gelegenheid gesteld om producten uit de markt te halen, net als de sierteeltsector.
Eind april
De lidstaten moeten de plannen van de Europese Commisie nog wel goedkeuren, maar veel landen zijn voor. De doelstelling is om eind april de regeling te hebben opgetuigd. Dan moet ook meer duidelijk moeten worden over de concrete invulling van de plannen.
Klik hier voor meer info.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886849/brussel-opslag-van-zuivel-en-opkopen-aardappelen]Brussel: opslag van zuivel en opkopen aardappelen [/url]