Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

EU: fondsen zijn uitgeput, geen extra geld voor boeren

21 April 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Ondanks brandbrieven van belangenorganisaties en aandringen van landbouwministers komt er geen extra geld vrij vanuit de EU om de landbouw te ondersteunen. Volgens Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski hebben de lidstaten zelf nog voldoende ruimte in hun huidige GLB-budget om hun landbouw bij te staan.

Geen extra geld dus. De landbouwcommissaris spreekt van uitgeputte landbouwfondsen. Daarom wil hij dat lidstaten ongebruikt geld voor plattelandsontwikkeling (tweede pijler) gaan gebruiken ter ondersteuning van de land- en tuinbouw. Wojchiechowski stelt dat er op die manier zeker €6 miljard beschikbaar komt.

COPA-COGECA
Volgens COPA, de vereniging van Europese landbouworganisaties, is de noodzaak nog niet tot de Poolse landbouwcommissaris doorgedrongen. Zij willen geen overheveling van de tweede naar de eerste pijler, volgens hen heeft het platteland dat geld zelf hard nodig. De COPA-COGECA is verantwoordelijk voor de brandbrieven die naar de EU-commissie gestuurd zijn. Volgens hen is het noodzakelijk dat de landbouwcommissie met geld over de brug komt. Daarbij zien zij ook graag extra geld voor opslag van landbouwproducten als boter en melkpoeder vrijkomen.

Private opslag stimuleren
Maar ook dat gebeurt niet. Wojciechowski geeft aan dat er ook geen geld vrij kan komen voor interventiemaatregelen of private opslag, omdat er geen ruimte is in de begroting. En dat terwijl de opslag hard nodig is. Zelfs het Europees Parlement vraagt om meer opslagcapaciteit en ook de landbouwministers van de 27 EU-lidstaten benadrukken dit. Zij dringen er bij de commissie op aan om private opslag toch te stimuleren, om prijsschokken in de voedselketen te voorkomen.

Meerdere sectoren worden getroffen door vraaguitval, zoals de zuivelsector. Steeds meer zuivelproducten stapelen zich op. Er is vooral overaanbod van melkpoeder. Dit heeft effect op de prijs. En om een verdere daling te voorkomen, pleitten de landbouwministers voor extra opslag. Vooral omdat het nog onduidelijk is wat de situatie op lange termijn gaat zijn.

Goedgekeurde maatregelen
Hoewel er dus geen extra geld beschikbaar komt, heeft de Europese Commissie wel twee maatregelen goedgekeurd die het voor boeren mogelijk maakt om hun kaspositie te versterken. Op donderdag 16 april meldde de EC dat de voorschotten voor rechtstreekse betalingen voor de landbouw worden verhoogd van 50% naar 70%. Normaal gesproken ontvangen boeren deze voorschotten vanaf half oktober, maar het kabinet heeft besloten de uitbetalingsdatum voor Nederlandse boeren naar voren te halen.

Het naar voren halen van de uitbetalingsdatum was mogelijk door de tweede goedgekeurde maatregel. De voorwaarden voor het uitbetalen van de gelden zijn namelijk versoepeld, wat lidstaten de kans geeft om boeren nog voor alle controles ter plaatse zijn afgerond uit te betalen. Daarbij worden controles versoepeld die nodig zijn om aan te tonen dat boerenbedrijven aan subsidievoorwaarden voldoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jb 21 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886821/eu-fondsen-zijn-uitgeput-geen-extra-geld-voor-boeren]EU: fondsen zijn uitgeput, geen extra geld voor boeren[/url]
Ja we hadden nog wat tegoed van de Grieken azc bomvol met asielzoekers die financieel gecompenseerd worden als ze niet op tijd bericht krijgen over hun verblijfsvergunning nu heeft Nederland zelf een grote crissis op te lossen meeste geld is weg en ze beginnen met het grootste export product van ons land te ruïneren je schuift toch in tijden van crisis toch je beste sector naar voren
Jan-Jaap 22 April 2020
@JB. Rare opmerking van je. Zelf heb je weke verzuurde benen van al die jaren EU-subsidies. Jij als boer zou anders geen bestaansrecht hebben. Dus dimmen met die onzin van een verslaafde.
Jochem 23 April 2020
Helemaal mee eens Jan-Jaap. Dat verschrikkelijke gekat op iemand die ondersteund wordt omdat ie in een vreselijke situatie zit is sowieso stuitend. En dan ook nog eens net doen alsof je zelf zo stoer en sterk bent is gewoon walgelijk.
De gemiddelde boer ligt zwaar aan het infuus van de overheid. En maar klagen. Schaam je.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden