Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen depositieruimte, die boeren door stikstofmaatregelen creëren, verschuiven naar andere sectoren zoals woningbouw en infrastructuur. Dit is het gevolg van de Spoedwet aanpak stikstof, die deze week in de Staatscourant is gepubliceerd.
Jurist Franca Damen bestudeerde de wettekst en trekt deze conclusie:
"Als deze maatregelen worden opgelegd kunnen gemeenten, provincies en waterschappen verzoeken de depositieruimte - die door genomen bronmaatregelen ontstaat - op te laten nemen in het stikstofregister. Dit stikstofregister is bestemd voor woningbouw en infrastructuur. Met als gevolg dat boeren niet meer zelf gebruik kunnen maken van de depositieruimte die zij hebben gecreëerd, want het stikstofregister mag alleen worden gebruikt voor de woningbouw en de infrastructuur."
Bronmaatregelen
Maximaal 70% van de daling die door bronmaatregelen worden bereikt mag in het stikstofregister worden opgenomen (mits handhaafbaar en met zekerheid nauwkeurig vast te stellen). De overige minimale 30% zorgt voor de noodzakelijke bescherming van de natuur, die de rechter voorschrijft.
Bronmaatregelen zijn:
Fokverbod en nieuwe maatregelen
Volgens Damen bevat de regeling géén nieuwe bevoegdheden voor gemeenten, provincies en waterschappen, zoals een fokverbod. Wel bevat de regeling een paragraaf die gebaseerd is op de Subsidieregeling Saneringsregeling Varkenshouderij, waarmee bedrijven die deelnemen aan deze saneringsregeling een herstart onmogelijk wordt gemaakt.
Volgens Damen kan de overheid (landelijk, provinciaal, gemeentelijk en waterschappen) echter wel degelijk nieuwe maatregelen opleggen om er voor te zorgen dat de stikstofdepositie omlaag gaat.
Landbouwcollectief genegeerd
"Uit de Staatscourant-publicatie blijkt dat de overheid de voorstellen van het Landbouwcollectief heeft genegeerd. Die zijn immers gebaseerd op vrijwilligheid. Ook is het een harde eis van het Landbouwcollectief dat de stikstofdepositieruimte - die ontstaat door nieuwe bronmaatregelen in de veehouderij - blijft", zegt voorzitter John Spithoven van de Stichting Stikstofclaim. "Door de coronacrisis is er helemaal geen sprake meer van een stikstofprobleem. Waarom heeft de overheid dit nu deze week, midden in de coronacrisis, toch doorgezet?"
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886428/stikstofruimte-veehouderij-ontfutseld]Stikstofruimte veehouderij ontfutseld[/url]