Niet alleen de melkpoederpijzen, maar ook de kaasmarkt wordt hard geraakt door de coronacrisis. Dit terwijl er tot voorkort geen vuiltje aan de lucht was. Zicht op herstel is er niet. Zeker nu de piek van de melkaanvoer voor de deur staat.
De DCA-notering voor Gouda heeft in de afgelopen weken een duikvlucht genomen en is sinds half februari met 17% gedaald tot €2.610 per ton in de laatste week van maart. Dit is het laagste niveau in maanden. Sinds vorig jaar zomer zat de kaasmarkt in een goede flow en bewogen de prijzen non-stop boven het niveau €3.000 per ton. Dit kan gezien worden als het kantelpunt tussen 'vette' en 'magere' prijzen.
De noteringen van Edam, Cheddar en Mozzarella staan tevens flink onder druk. Ook in de Verenigde Staten zijn de kaasprijzen van een voetstuk gevallen. De prijs van Cheddar leverde in luttele weken $300 in en komt uit op een prijs van $3.900 per ton.
Vraaguitval Horeca
De vraaguitval vanuit het foodservice-kanaal, vanwege de gesloten horeca in veel landen, is een grote aderlating. Normaal gesproken wordt er in westerse landen buitenshuis veel kaas geconsumeerd. Niet in de laatste plaats in fastfood-restaurants. Fabrieken die bijvoorbeeld aan Mc Donalds leveren, hebben het naar verluidt behoorlijk zwaar deze dagen.
Nederlandse handelshuizen merken op dat er aanzielijk minder kaas wordt verhandeld, in sommige gevallen is de afzet zelfs meer dan gehalveerd. Grote kaasorders zijn in de afgelopen weken geannuleerd. De voorraden lopen daardoor snel op. Dankzij hamsterende consumenten liep de afzet naar de retail de afgelopen weken beduidend beter, maar dit heeft de prijsval niet kunnen stoppen. Bovendien is deze extra vraag maar tijdelijk.
Switch naar melkpoeder
Uit de markt wordt vernomen dat 'flexibele verwerkers' van kaasproductie switchen naar magere melkpoeder en boter. In deze commodity’s is meer vertrouwen en ze zijn bovendien langer te bewaren. De vraag is hoeveel voeten dit in aarde zet, want de laatste jaren gaat meer dan de helft van de Nederlandse melkproductie de kaasbak is. Kaas is daarmee de kurk onder de melkprijzen. Dat ook de uitbetalingsprijzen binnenkort bijgeschaafd gaan worden, lijkt onvermijdelijk.
Naar een piek toe
De melkproductie gaat in Europa en de VS toe naar de seizoenpiek in de maand meI. De productie in veel grote kaaslanden (Nederland, Polen en Duitsland) ligt voor op vorig jaar. Zolang de afzet naar het foodservice-kanaal stagneert, zijn de prijsprognoses somber. Mogelijk gaat de horeca in Nederland vanaf 6 april weer open en trekt de vraag weer wat aan, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de vraaguitval (veel) langer duurt. Die beslissing ligt in handen van het kabinet.