Volgens de Rabobank stagneren de zuivelprijzen wereldwijd. De corona-uitbraken in vele landen maakt kopers en verkopers onzeker.
Dit staat in de kwartaalupdate die de bank naar buiten heeft gebracht. Volgens rapport houdt de onzekerheid de markt nog wel even in de greep. China importeert minder zuivel en daarbij is er een groot tekort aan beschikbare containers voor transport van de producten. Dit geeft druk op de prijzen.
Zuivelupdate benadrukt stagnatie
Zuivelanalist Richard Scheper geeft in de update aan dat de foodservice in gebieden als Azië en de Verenigde Staten (VS) een klap te verwerken krijgt. Dit benoemde hij ook al eerder in een interview bij Boerenbusiness. De foodservice is namelijk een belangrijke pijler voor de zuivelconsumptie. Nu er veel landen in een ‘lockdown’ zitten door de corona-uitbraak kan de foodservice niet optimaal functioneren. Dit gaat gevolgen hebben voor de vraag naar zuivel en heeft daardoor ook invloed op de prijzen die nu al stagneren.
Toename (Nederlandse) melkproductie
Tegelijkertijd wordt er nog altijd een wereldwijde melkproductiegroei verwacht. De verwachting is wel dat deze met minder dan 1% toe gaat nemen, dus de groei is gering. De groei in de Nederlandse melkproductie wordt wel boven de 1% geschat.
Nieuw-Zeeland is het enige grote zuivelland waar een terugval in productie verwacht wordt. Dit heeft te maken met de droogte waar het land mee te maken heeft. De productie in Australië daarentegen krabbelt weer op voor het eerst sinds midden 2018 toen het land met enorme droogte te maken kreeg.
De verwachting voor de VS zijn in het rapport wat positiever geschetst. Het is overigens de vraag of dat zo blijft. Het rapport refereert de positiviteit namelijk aan een toename in vraag. Deze verwachte toename bungelt momenteel aan een zijden draadje.
China: fors lagere import
Voor de afzetmarkt in China verwacht de Rabobank onzekere tijden. Vermoedelijk gaat het koopgedrag van de Chinese consument in de tweede helft van 2020 stabiliseren. Toch is dit lang niet zeker. Dit met de kans op een haperende Chinese economie, waardoor er negatieve prijsdruk kan ontstaan. Daarbij wordt in het rapport benoemt dat de totale zuivelimport vanuit China met 19% gaat dalen.