Shutterstock

Achtergrond Australië

Australische melkveesector in zwaar weer

14 Februari 2020 - Jorine Cosse

De Australische melkveesector heeft het zwaar te verduren. De bosbranden raken, mede door hevige regenval, langzaam op de achtergrond. Maar veel melkveebedrijven zitten in zwaar weer, doordat de melk te weinig opbrengt. Voor een terugloop in melkveebedrijven en dus ook de melkproductie wordt gevreesd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische overheid waarschuwde begin dit jaar dat er mogelijk een zuiveltekort de kop opsteekt. Dit was echter een reactie op de bosbranden, maar nu ligt er nog een gevaar op de loer. Steeds meer Australische melkveehouders zijn namelijk genoodzaakt om in te krimpen of zelfs te stoppen.

$1-dollar-a-litre fiasco
Waar de in maart vorig jaar afgeschafte $1-dollar-a-litre-price (Australische dollar) voor een beter inkomen had moeten zorgen, blijkt hier niets van waar. De Australische supermarktketens beloofden bij de afschaffing van deze regel dat de melkveehouders $0,10 per liter extra gingen ontvangen, maar dat is tot op heden bij een schamele $0,01 tot $0,03 extra gebleven. En dat terwijl de productiekosten met bijna $0,10 gestegen zijn.

Inmiddels staat bijna 10% van de melkkoeien in het westen van Australië in de rij voor export of de slacht. De fors gestegen productiekosten maakt dat melkveehouders genoodzaakt zijn om koeien weg te doen om de kosten te reduceren of überhaupt te kunnen betalen. De situatie vormt samen met de impact van de bosbranden een potentiële bedreiging voor de Australische melkaanvoer. 

Tekort aan melk eist tol voor Lactalis
Zuivelketen Lactalis achtte zich onlangs al genoodzaakt om zijn melkfabriek in Rockhampton (Queensland) te sluiten vanwege de teruglopende melkaanvoer. Hoewel dit al een aantal jaar op de loer lag, heeft de huidige situatie er niet aan meegeholpen. Ook heeft de zuivelketen besloten de productie van yoghurt in de South Brisbane fabriek te reduceren. Er is gewoonweg te weinig melk om op volle toeren te kunnen draaien.

De gebeurtenissen zijn niet gek, kijkend naar de omvang van de melkproductie van Australië. Deze komt in het afgelopen kalenderjaar 2019 uit op bijna 8,32 miljard kilo. Dit is bijna 5,4% lager dan over heel 2018 en bijna 5,8% lager dan het 5-jarig gemiddelde. De melkproductie in december komt uit op 836,6 miljoen kilo, vrijwel gelijk aan de aanvoer in de laatste maand van 2018. Daarmee lijkt de aanvoer wel langzaam op te krabbelen. Het Australische melkseizoen loopt overigens altijd van juli tot en met juni

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden