Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is het droog. Extreem droog zelfs. Terwijl de weersomstandigheden op het zuidereiland juist uitstekend zijn voor de melkproductie. In het Noorden wordt zelfs gesproken over het ruimen van koeien...
In december collecteerden verwerkers in Nieuw-Zeeland 2,7 miljoen ton, zo meldt de brancheorganisatie van de zuivelindustrie DCANZ. Dit is een toename van minder dan een half procent. Ogenschijnlijk stabiele productiecijfers dus. Toch is dat niet het geval, want onderliggend zijn er echter grote verschillen tussen de productiecijfers op het Noorder- en Zuidereiland, zo geeft zuivelcoöperatie Fonterra aan.
Zo lag de aanvoer in december op het Noordereiland, wat vanouds de kern van de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij is, ruim 2% lager dan dezelfde maand in 2018. Op het Zuidereiland lag de productie juist 2% hoger.
Droogte op het Noordereiland
In Nieuw-Zeeland is het hartje zomer en dat merken ze op het Noordereiland. Vooral in de regio Waikato en de oostkust van het eiland. Er wordt gesproken over extreem warme en droge omstandigheden. De neerslagmeter in sommige delen op het eiland heeft al tijden geen regen gedetecteerd. Zicht op verbetering is er vooralsnog niet. De lange termijnvooruitzichten van lokale weersdiensten voorspellen dat februari droog blijft.
Logischerwijs remt dit de grasgroei. En dat zet vervolgens een rem op de melkproductie, gezien de rantsoenen op veel Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven nagenoeg bestaat uit vers gras en hooi. Bovendien doen veel bedrijven aan permanente weidegang. Er doen in Nieuw-Zeelandse media zelfs al geluiden de ronde dat melkveehouders koeien naar de slacht brengen. En dat terwijl de melkprijzen juist afkoersen op de hoogste niveaus in jaren.
Overall kon de productie in Nieuw-Zeeland in december nog redelijk op peil blijven, want op het Zuidereiland zijn de condities danzij veel regenval juist extreem goed. Wanneer de droogte op het Noordereiland doorzet, liggen krimpende aanvoercijfers medio 2020 echter in het verschiet.