Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeelandse melkprijs stijgt, maar grens in zicht

15 Januari 2020 - Eric de Lijster

In Nieuw-Zeeland laat een aloude economische wet zich gelden in de zuivelsector. De vraag naar zuivelproducten is sterk, terwijl de grens in de melkproductie lijkt te zijn bereikt. Met als effect: verwachtingen van een stijgende melkprijs voor het seizoen 2019/20 in de eerste helft van dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in Nieuw-Zeeland, waar het nu zomer is, piekt traditioneel in de maanden september tot en met januari. De melkaanvoer in november van 2019 komt in Nieuw-Zeeland uit op iets meer dan 3 miljoen ton, zo meldt de brancheorganisatie van de zuivelindustrie DCANZ. Dit is een fractie meer (+0,27%) dan in dezelfde maand een jaar eerder. In oktober daarentegen lag de melkaanvoer weer een tikje lager dan in dezelfde maand van 2018. Daarmee trekt de productie weer wat bij, want de de jaarlijkse piek afgelopen oktober lag nog ruim onder het niveau van 2018. 

Minder gustig weer
In de eerste 6 maanden van het Nieuw-Zeelandse melkseizoen, die begint vanaf juni, hebben de melkveehouders in totaal 10,77 miljoen ton melk aangeleverd bij de fabrieken. Dit is ruim 0,5% minder dan in de eerste helft van het seizoen ervoor. Vooral de minder gunstige weersomstandigheden, zoals droogte, speelt daarbij een rol. Wie het verloop van de melkproductie in het kalenderjaar 2019 vergelijkt met het 5-jarig gemiddelde (zie grafiek hieronder), ziet dat deze lijnen akelig in elkaar overlopen.

Daardoor lijkt het erop dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie, die draait op de grasproductie, tegen haar grenzen aanloopt. Dat geeft Rabobank-zuivelanalist Emma Higgins ook aan. "De tijd dat grote stappen worden gezet, is voorbij", laat ze weten in Nieuw-Zeelandse media. Daarbij speelt ook mee dat de omvang van de Nieuw-Zeelandse melkveestapel ook onder druk kan komen te staan door milieu- en natuurregels. "Het weer gaat een nog belangrijkere rol spelen in het jaarlijkse verloop van de melkproductie."

Sterke vraag uit China
De Nieuw-Zeelandse tak van Rabobank verwacht dat de gemiddelde melkprijs van Fonterra in de tweede helft van het melkseizoen, dat loopt tot en met mei 2020, gaat stijgen. De vraag uit met name China is goed, waardoor de export van zuivelproducten als volle- en magere melkpoeder vlot loopt. Daardoor is er in december een recordhoge zuivelexport geweest. Voeg dat toe aan een overwegend stabiele melkproductie en de ingrediënten voor een hogere melkprijs zijn daar.

Rabobank verwacht dat de gemiddelde melkprijs over het seizoen 2019/20 kan oplopen tot 7,60 NZ dollar per kg milk solids. Dit is omgerekend rond de €34,40 per 100 kg melk bij 4,41% vet en 3,47% eiwit. Ten opzichte van de eerdere verwachting van de bank is dit een plus van 6%. Daarmee zit de bank met haar raming wel in de top qua hoogte van de melkprijs dan eerdere schattingen van andere analisten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden