Shutterstock

Nieuws Australië

Branden rukken op tot hart Australische melkveesector

7 Januari 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Dat de Australische provincies New South Wales en Victoria getergd worden door enorme bosbranden is waarschijnlijk  niemand ontgaan. Ook (melk)veehouders in het land worden getroffen door de brandhaarden. Zo'n 2,3 miljoen runderen lopen gevaar. 

De bosbranden woeden intussen ook volop in de provincie Victoria, wat met zo'n 65% van de productie het hart is de Australische melkveesector. Er verschijnen op sociale media beelden van dode dieren die in grote getalen langs wegen liggen. Inmiddels heeft de regering van Victoria het leger gevraagd om te helpen bij het opruimen en begraven van alle karkassen.

De impact voor de Australische bevolking is enorm. Grote getalen mensen zijn op de vlucht, terwijl een sommigen met de grootste moeite de thuishaven proberen te redden. Inmiddels zijn er 24 dode mensen geteld. Naar schatting is meer dan 6 miljoen hectare bos en landbouwgrond verwoest en zijn een half miljard dieren dood. De 500 miljoen dieren betreffen zowel wilde- als gehouden dieren, zoals (melk)vee.

450.000 runderen dood?
Mecardo, een agrarisch marktbureau in Australië, schat in dat 2,3 miljoen runderen en 8,6 miljoen schapen gevaar lopen. Dit komt neer op 9% van de rundveestapel en 12% van het aantal schapen in het land. Naar verluidt zijn intussen 450.000 runderen en 1,3 miljoen schapen dood. Er wordt benadrukt dat dit om schattingen gaat en dat de schade nu nog niet op te maken is.

Veel boeren proberen hun vee te redden, maar dat lukt vaak niet. Ook heerst er in de getroffen regio's een voertekort. Voer aanvoeren is lastig, omdat de brandhaarden het transport van bijvoorbeeld hooi onmogelijk maakt. De Australische autoriteiten rekenen erop dat de branden 1 miljard dieren het leven gaat kosten. Dit omdat het aannemelijk is dat een gedeelte van de dieren, die de branden hebben overleefd, vanwege voer- en watertekorten alsnog doodgaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jantje 8 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885217/branden-rukken-op-tot-hart-australische-melkveesector]Branden rukken op tot hart Australische melkveesector[/url]
Stom van die aussies, dat zij niets doen aan watermanagement,; 100 km verderop ontspringen grote rivieren; een waterpijpleiding - is urgent - naar de gortdroge gebieden, die tot en met fikken: een jaarlijks terugkerend probleem.
Abonnee
Vrij grof 8 Januari 2020
Wat nu is afgefikt is voorlopig wel weer ff veilig..
Pieter 8 Januari 2020
De overheid daar is agenda21/30 aan het uitvoeren.
Deze branden hadden voorkomen kunnen worden, en het water wordt opgeslagen door riveren te blokeeren.
Agenda21/30 in progress. mensen van het land naar de steden.
Het is in Nederland ook aan de gang, hebben ook getekend voor
UN agenda21/30.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden