In Ierland wordt dit jaar een forse toename van de export van runderen verwacht, zo schrijft staatsbureau Bord Bia. Volgens het agentschap gaan met name Nederland en Spanje dit jaar meer kalveren afnemen. Daarentegen roept de Partij voor de Dieren (PvdD) op tot een importstop van kalveren uit onder meer Ierland.
De Ierse vee-export kan, volgens de cijfers van Bord Bia, dit jaar oplopen naar 300.000 stuks. "Er zijn dit jaar tot nu toe 266.101 runderen uit Ierland geëxporteerd, waardoor de verwachting is dat het niveau van 300.000 aan het eind van het jaar geslecht wordt", meldt het. Het gaat om een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Daarbij is de verwachting dat er ruim 190.000 kalveren geëxporteerd worden. "Die kalveren zullen voornamelijk richting Nederland en Spanje gaan. Die landen hebben inmiddels alleen al 80.000 stuks geïmporteerd."
Volgens Bord Bia is China een opkomende markt voor Ierse producenten van rundvlees. "We hebben de Chinese markt dit jaar getest en de eerste resultaten zijn positief. Dit heeft ervoor gezorgd dat 19 Ierse slachthuizen afgelopen jaar een goedkeuring hebben gekregen om rundvlees richting China te exporteren", zo meldt Bord Bia in Agriland magazine. Mocht het niveau van 300.000 gehaald worden, dan is dat het hoogste exportniveau van de afgelopen 15 jaar.
Importstop
Hoewel Ierland positieve verwachtingen heeft voor Nederland, kan daar op korte termijn verandering in komen. De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer namelijk op zo snel mogelijk een importstop in te stellen voor kalveren uit Ierland, Letland en Denemarken. De kalverimport groeit al een aantal jaar op rij en is afgelopen jaar vanuit bijvoorbeeld Ierland zelfs verdubbeld. Ook een groep van zo’n 4.000 melkveehouders zijn voor deze importstop.
Volgens de voorstanders van de motie van de PvdD is het aanbod van kalveren in Nederland zo groot dat de opbrengsten voor veehouders zeer laag zijn. "Ook speelt mee dat deze 'importkalveren' slechts kort leven en het vlees in 90% van de gevallen geëxporteerd wordt", zo schrijft de partij. Nederland is inmiddels de grootste producent van kalfsvlees van Europa. In de Tweede Kamer wordt dinsdag 19 november gestemd over de motie van de Partij voor de Dieren.
Prijzen en cijfers van onder meer exportvaarzen inzien? Bekijk dan onze databank.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.