Shutterstock

Inside Melk

Grondstofwaarde melk trekt een sprintje

8 November 2019 - Wouter Baan

De grondstofwaarde van melk heeft over oktober flink terrein veroverd. Dat suggereert dat de melkprijzen in de komende maanden kunnen gaan plussen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grondstofwaarde van de rauwe melk (af boerderij, bij 4% vet en 3,4% eiwit), zoals die iedere maand berekend wordt door het IFE (het Duitse voedingseconomisch instituut), is over oktober met €2,80 gestegen naar €34,20 per 100 kilo. Dit is het hoogste niveau in meer dan 1 jaar tijd. De waarde is berekend op basis van de valorisatie van magere melkpoeder en boter.

Magere melkpoeder gewild in China
De opleving, die in september werd ingezet, is te danken aan de krachtige prijsopleving van magere melkpoeder. Op veel plekken ter wereld trekken de prijzen aan. Dit komt onder meer door de geslonken voorraden, vlakke melkaanvoer en goede Chinese vraag. Ook Indonesië importeert fors meer. 

In de periode tussen januari en september steeg de Chinese import met 30% naar 272.000 ton, tegenover dezelfde periode in 2018. Binnen Europa profiteren met name Duitsland en Frankrijk hiervan, maar Nieuw-Zeeland blijft verreweg de grootste leverancier.

Hogere melkprijzen
Doorgaans reageren de uitbetalingsprijzen richting melkveehouders met vertraging van een paar maanden op de aantrekkende grondstofwaarde. Inmiddels zien we dat sommige zuivelverwerkers (FrieslandCampina, Bel Leerdammer en A-ware) de verhogingen doorvoeren. De verwachting is dat de melkprijzen in het laatste kwartaal (verdere) stappen kunnen zetten, gezien ook de kaasprijzen hard oplopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden