Landbouwminister Carola Schouten laat de mogelijkheid doorrekenen om verplicht stikstofarm voer te introduceren in de Nederlandse veehouderij. Hierdoor kan op korte termijn de uitstoot van ammoniak wellicht dalen, waardoor ruimte wordt gemaakt voor onder meer woningbouw.
Dit meldt de NOS op basis van anonieme bronnen dicht bij het kabinet. Het kabinet heeft de hoop gevestigd op speciale enzymen die aan het veevoer kan worden toegevoegd. Deze enzymen worden geproduceerd voor chemieconcern DSM en kunnen naar verluidt en stikstofwinst opleveren van minimaal 10%. De toevoeging kan binnen een week worden ingevoerd.
Volgens DSM hebben de enzymen geen effect op de melkproductie, maar leggen ze minder stikstof vast in de mest. Het voer wordt er wel duurder voor, maar volgens de NOS draaien de veehouders niet voor deze kosten op. Het kabinet wil deze kosten, die voor de komend periode worden geraamd op 'enige tientallen miljoen euro's' vergoeden.
Dat Schouten helemaal lijkt te vertrouwen op de enzymen, is op zich opmerkelijk. De Nederlandse veevoerindustrie (Nevedi) laat al enkele jaren onderzoek uitvoeren naar het verlagen van het gehalte stikstof en fosfor in veevoer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fosfaat is dit niet eenvoudig, liet Nevedi-voorzitter Henk Flipsen dit voorjaar al eens doorschemeren op een bijeenkomst in Fort Altena. Daar presenteerde de sector destijds een stikstofreductieplan voor de melkveehouderij.
Weinig voordeel
Het betreft overigens een maatregel om op korte termijn stikstofruimte vrij te maken voor ontwikkelingen buiten de landbouw (bouw, woningen). De landbouw zelf lijkt er afgezien van goodwill weinig voordeel bij te hebben. Een organisatie als Greenpeace was er bijvoorbeeld als de kippen bij door te roepen dat 'de boeren en natuur niet geholpen zijn' bij deze plannen van Schouten. 'Zij kiest zij ervoor om door te gaan op dezelfde doodlopende weg van technische schijnoplossingen die de onvermijdelijke keuze voor krimp van de veestapel opnieuw vooruit schuift.'
De reactie van Greenpeace lijkt voorbarig, want de plannen van Schouten met stikstofarm voer hebben waarschijnlijk geen directe link de plannen tot het inkrimpen van de veestapel. Het opkopen van bedrijven bij Natura2000-gebieden wordt door het kabinet gezien als oplossing voor de lange termijn en is geenzins van tafel. Door nu maatregelen te nemen voor de korte termijn, lijkt tijd te te worden gekocht.
Verhogen drempelwaarde
Vertegenwoordigers van onder meer Farmers Defence Force en Agractie hebben gisteren (woensdag 30 oktober) met minister Schouten overlegd over de aanpak van de stikstofcrisis en andere kwesties. Daarbij kwamen onder meer het verhogen van de drempelwaarde aan de orde, alsmede het herzien van de doelstellingen en het aantal Natura2000-gebieden. Deze gesprekken hadden een informerend karakter en leverden dus geen toezeggingen of resultaten op.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884505/schouten-stikstofarm-voer-voor-de-korte-termijn]Schouten: stikstofarm voer voor de korte termijn[/url]
Voldoende snijmais voeren is de snelste en goedkoopste oplossing om de stikstofuitstoot terug te dringen.