Als een bestemmingsplan het mogelijk maakt dat melkveebedrijven mogen uitbreiden, dan moet de gemeente de gevolgen daarvan voor beschermde Natura 2000-gebieden onderzoeken. Ook de gevolgen van extra beweiding moeten daarin worden meegenomen. Dit kan betekenen dat de uitbreidingsmogelijkheden worden geschrapt.
Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State over de wijziging van een bestemmingsplan voor het buitengebied van Halderberge. De hoogste bestuursrechter heeft geoordeeld dat de gemeente onvoldoende de gevolgen van extra beweiding op de Natura2000-gebieden heeft onderbouwd. De uitbreidingsmogelijkheden die het bestemmingsplan daarvoor biedt, zo meldt de Raad van State, worden daarom geschrapt.
Verplicht onderzoek
In de uitspraak staat dat bij het onderzoek van de gemeente ook de gevolgen van het beweiden moeten worden meegenomen. De gemeente is verplicht om onderzoek te doen, zowel voor het geval het extra vee in de stal blijft als voor de situatie waarin de dieren de wei in gaan.
De Raad van State benadrukt dat de uitspraak niet betekent dat de altijd op stal moeten staan en niet meer de wei in mogen. 'Als uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen acceptabel zijn, dan is uitbreiding van de veestapel mogelijk. De dieren kunnen dan ook in de wei lopen en hoeven niet altijd op stal te staan', motiveert de raad.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884272/expansie-melkveestapel-bij-natuur-aan-banden-gelegd]Expansie melkveestapel bij natuur aan banden gelegd[/url]