De commissie Remkes pleit voor een warme sanering van de veehouderij. Hierbij moeten met name de veebedrijven met verouderde stalsystemen in de buurt van een Natura 2000-gebied worden uitgekocht. Daarnaast moet volgens Remkes ruimte komen voor veebedrijven die 'schoon' produceren en innovatief bezig zijn.
Johan Remkes, de voorzitter van de gelijknamige commissie, spreekt van een warme sanering van de veehouderij, waarbij de bedrijven uitgekocht moeten worden door de overheid. Remkes pleit ervoor dat snel in kaart wordt gebracht welke veebedrijven verouderde stalsystemen hebben die relatief veel ammoniak uitstoten bij natuurgebieden. "Als dit duidelijk is, dan kan de overheid een gerichte verwerving of sanering van agrarische bedrijven uitvoeren."
De commissie meldt verder nadrukkelijk geen generieke korting van de Nederlandse melkveestapel te willen. "Daarvoor zijn de verschillen in de uitstoot van ammoniak te groot. Dit vereist een adequate gebiedsgerichte en doelgerichte aanpak."
Noodmaatregelen korte termijn
De commissie spreekt van 'noodmaatregelen' die gericht zijn op de korte termijn. "In de afgelopen jaren is er veel gebeurd, zo ook in de agrarische sector en de industrie. Dat is mooi, maar het is niet genoeg. De tijd van juridische trucs en listen moet voorbij zijn. Nederland moet zich kunnen blijven ontwikkelen zonder de natuur te schaden."
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaf aan snel met een reactie te willen komen op het rapport. De bedoeling is dat begin oktober een brief naar de Tweede Kamer gaat, waarin de minister aangeeft hoe ze het rapport in de praktijk gaat aanpakken. Wel maakt ze duidelijk dat zij de provincies, gemeenten en sectoren nadrukkelijk wil betrekken in dit proces.
Ook adviseert Remkes de maximumsnelheid te verlagen op snelwegen én op provinciale wegen. "Hiermee kan per regio worden gevarieerd." Daarbij stelt Remkes dat de verlaging van de snelheid verstandig is op de wegen waar dat een effect heeft op de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden.
Er is helemaal geen ‘stikstofcrisis’. Er is een door onze falende overheid zélf veroorzaakt probleem van verkeerde regelgeving. Daarom roepen wij het kabinet op de verouderde Nederlandse stikstofnormen PER DIRECT naar Duits voorbeeld te moderniseren. https://t.co/mDhYeJvuPR #FVD pic.twitter.com/GqNUkZ3oXo
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) September 25, 2019
CDA: maatwerk en perspectief in de stikstofdiscussie pic.twitter.com/O2HqiLZHgf
— Jaco Geurts (@JacoGeurts) September 25, 2019
Rapport van de commissie-Remkes is klip en klaar. Bescherming en herstel van de natuur moeten nu voorop staan. Daarvoor zijn heldere keuzes nodig. https://t.co/yQlSzCAH7m
— Carla Dik-Faber (@carladikfaber) September 25, 2019
Een kraakhelder rapport. Remkes is duidelijk: we kunnen geen dag langer wachten. D66 wil de natuur beschermen én huizen bouwen. Maar dan is het nu tijd voor scherpe keuzes. De politiek is aan zet.https://t.co/BMktu493ZG
— Rob Jetten (@RobJetten) September 25, 2019
VVD fusie met GroenLinks? pic.twitter.com/AAK52osEFi
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 25, 2019
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884121/commissie-remkes-warme-sanering-veehouderij]Commissie Remkes: warme sanering veehouderij[/url]