De kaasprijs in de Verenigde Staten heeft in korte tijd flink wat terrein gewonnen en noteert nu het hoogste niveau in bijna 5 jaar tijd. De ommekeer is opvallend, gezien de zuivelsector in het land in het begin van het jaar nog een brandbrief stuurde naar de Amerikaanse president Donald Trump vanwege de torenhoge voorraden.
De prijs van Cheddar is over de achterliggende maanden met bijna 50% gestegen naar $4.859 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds november 2014. Vooral vanaf de start van de maand september is de prijs de lucht in geschoten. Een duidelijke aanwijzing voor de snelle prijsopleving is er niet.
Lagere voorraden en minder koeien
De reden voor de prijsstijging is waarschijnlijk een cocktail van meerdere factoren. Zo zijn de Amerikaanse kaasvoorraden in 1 jaar tijd met zo’n 3% afgenomen ton tot 617.000 ton in juli. In historisch perspectief is dat nog steeds vrij hoog. Tegenover deze lagere kaasvoorraden, staat een goede (export)vraag. Daarbij toont de melkproductie haarscheurtjes, omdat het aantal melkkoeien afgelopen augustus in 1 jaar tijd met 60.000 stuks is gedaald. Deze 3 aspecten voeden het marktsentiment.
Desalniettemin is de prijsopleving opmerkelijk. In januari schreef de American Dairy Coalition (ADC) nog een brandbrief naar president Trump om hun ongenoegen te uitten over de lage melkprijs. Die zou volgens de belangenbehartiger onder druk staan door de hoge kaasvoorraden. Dat is volgens hen weer een gevolg van de handelsoorlogen die de president voerde met buurlanden Mexico en Canada, de belangrijkste afzetmarkten voor kaas.
Ondertussen werken de 3 landen aan een nieuw handelsverdrag dat luistert naar de naam 'USMCA', wat de opvolger is van het voormalige NAFTA dat door Trump is verscheurd. Naar verluidt worden de laatste plooien momenteel gladgestreken. Dit geeft de kaasmarkt waarschijnlijk lucht.
Melkprijs mee omhoog
De melkveehouders profiteren van de hogere kaasprijzen. De melkprijs (Klasse 3) is in 1 jaar tijd namelijk met bijna 20% gestegen tot $17,60 per CWT, wat voor Amerikaanse begrippen een prima prijs is. Wanneer we dit omrekenen naar euro’s gaat het om krap €35 per 100 kilo. De verwachting is bovendien dat de melkprijs in 2020 nog wat verder kan oplopen.
Of de hogere kaasprijzen in de Verenigde Staten ook het sentiment op de Europese kaasmarkt aanwakkert, moet nog blijken. Een harde correlatie tussen de prijs van Cheddar en de Duitse kaasprijs is er historisch gezien niet, maar over een langere periode zijn wel vergelijkbare prijsbewegingen zichtbaar. Op basis van de snel stijgende Amerikaanse kaasprijzen is het daardoor niet onwaarschijnlijk dat ook de Europese kaasprijzen richting gaan kiezen naar boven.