De totale melkaanvoer in de Europese Unie volgt de trend van vorig jaar nauwgezet, blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie. Het betekent dat de melkaanvoer over juni een stapje terug heeft gedaan, want tot en met mei werd er meer geproduceerd dan vorig jaar.
Over juni komt de Europese melkaanvoer uit op 13,61 miljoen ton, wat betekent dat de melkaanvoer de lijn van 2018 bijna exact volgt. Vorig jaar bedroeg de melkaanvoer in de Europese Unie in de maand namelijk 13,64 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde noteert overigens nog wel altijd lager, want dat cijfer komt uit op 13,46 miljoen ton.
In de afgelopen 2 maanden heeft de melkaanvoer van de Europese Unie een tandje teruggeschakeld, want tot mei noteerde de melkaanvoer nog boven het niveau van vorig jaar; over mei lag deze nog 8 ton boven vorig jaar, maar in juni is de Europese melkaanvoer 31 ton lager dan afgelopen jaar.
Verschillen tussen landen
Vrijwel alle landen in de Europese Unie produceren meer melk dan het 5-jarig gemiddelde, waardoor de huidige melkaanvoer nog steeds boven dat niveau ligt. Nederland is overigens een uitzondering hierop, want hier ligt de productie wel lager dan het 5-jarig gemiddelde. Dit is vooral een gevolg van het fosfaatreductieplan, waardoor het aantal melkkoeien in Nederland fors is afgenomen.
Echter, ten opzichte van vorig jaar zijn de verschillen groot. Zo produceren Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk al het hele jaar meer dan vorig jaar, terwijl Nederland en Duitsland juist onder het niveau van afgelopen jaar blijven. Frankrijk en Italië lopen vrijwel gelijk aan vorig jaar. Al met al zorgt het ervoor dat de melkaanvoer in de Europese Unie het niveau van 2018 volgt.