Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Rechter wijst 3 van de 4 fosfaatverzoeken af

4 September 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft 3 september 3 van de 4 bezwaarschriften met betrekking tot de toekenning van fosfaatrechten afgewezen. De melkveehouder die wel in het gelijk is gesteld, had landbouwgrond verhuurd en was zodoende niet meer grondgebonden.

De melkveehouder die groen licht kreeg, had tijdens de peildatum (2 juli 2015) grond verhuurd. Bij de toekenning van de fosfaatrechten leverde dit een korting op van 263,25 kilo. Oftewel een kostenpost van bijna €40.000 om dit 'fosfaatgat' uit eigen zak te dichten.

De verhuur was echter tijdelijk en eenmalig. Hoewel de melkveehouder in kwestie kon verwachten dat de overheid na afschaffing van het Europese melkquotum met maatregelen zou komen, kon niet verwacht worden dat de verhuur zou uitmonden in een grote verliespost. Daarbij werd de mest wel op de verhuurde grond afgezet, waardoor het bedrijf grondgebonden handelde. Zodoende is de rechter tot het besluit gekomen dat sprake is van buitensporige last. Het is nu aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de mate van compensatie te bepalen. 

Drie afwijzingen 
De 3 bezwaarschriften die zijn afgewezen, zijn van verschillende aard. Een melkveehouder uit Overijssel die zijn bedrijf in 2012 heeft verplaatst en opgeschaald van (70 naar 175 koeien) had de stal tijdens de peildatum, vanwege opstartproblemen, lang niet vol. Daarom kreeg deze veehouder minder fosfaatruimte toegekend dan zijn vergunning toestaat. De rechter heeft het verzoek echter afgewezen en schaart deze situatie bij de groep 'grote uitbreiders'. Alle 4 de melkveehouders zagen wel hun proceskosten vergoed worden door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In januari is het CBb gestart met de afhandeling van de bezwaarschriften. Toentertijd gaven zij aan circa 9 maanden met deze monsterklus bezig te zijn. Dit streven gaat niet meer lukken. Van de 750 zaken zijn er tot nu toe 261 afgehandeld. Een woordvoerder van het CBb zegt dat het de bedoeling is om alles voor de jaarwisseling afgehandeld te hebben. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Grondgebonden boer 4 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883880/rechter-wijst-3-van-de-4-fosfaatverzoeken-af]Rechter wijst 3 van de 4 fosfaatverzoeken af[/url]
Vreemd in de LTO visie uit 2013 stond duidelijk dat grondgebondenheid lijdend zou worden dus het nieuwe quotum worden. Boeren met tekort grond zouden een heffing opgelegd krijgen.
Dus als je grond verhuurde en dus niet grondgebonden was is het dus terrecht dat je gekort word.
Het oordeel van de rechter is de voorzienbaarheid dus blijft onbegrijpelijk dat niet grond (plaatsingsruimte) maar aantal dieren lijdend is geworden.
gekorte boer 4 September 2019
Goed om te weten. Had ook 6 ha uien land verhuurt en daarom gekort. Koste mij 275 kg fosfaat.
Ook maar naar het gerecht?
Bert 5 September 2019
fosfaatprijs zakt als een kaartenhuis in elkaar, rustig wachten wordt dan beloond
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden