Shutterstock

Inside Melk

Duitse melkproductie duikt onder 5-jarig gemiddelde

14 Augustus 2019 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Duitsland heeft over juni behoorlijk terrein verloren. Wat betekent het dat de grootste zuivelproducent in Europa minder aan de melk is? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de piek van de melkaanvoer in Duitsland in mei (ten opzichte van 2018) al lager uitpakte, laat de productie over juni een verdere teruggang zien. De melkcollectie over deze maand bedraagt 2,709 miljoen ton. Dit is 2,3% minder dan in 2018. Daarbij duikt de aanvoer voor het eerst in 2 jaar tijd onder het 5-jarig gemiddelde.

Een dergelijk grote daling heeft een impact op de Europese zuivelmarkt, gezien Duitsland de grootste producent is. Die daling komt overigens niet uit de lucht vallen. Allereerst is de krimpende melkveestapel hier debet aan. Daarnaast liepen de temperaturen in de tweede helft van juni hoog op en dat remt de melkproductie. Nog een reden is de droogte, die met name melkveehouders in de oostelijke- en zuidelijke deelstaten parten speelt. 

Spotmarkt reageert
Dat de beschikbaarheid van rauwe melk onder druk staat, komt eveneens tot uiting in de spotprijzen van rauwe melk. De DCA-spotmelknotering in Zuid-Duitsland piekte begin juli op €39,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet). Deze notering is inmiddels echter weer teruggezakt, al liggen de prijzen van de spotmelk in Duitsland nog wel iets boven de uitbetalingsprijzen. 

De grondstofwaarde van (Duitse) melk staat tevens onder druk; met name als gevolg van de dalende boterprijzen. De uitbetalingsprijzen die Duitse melkveehouders ontvangen, hebben hier nog niet op gereageerd. De lagere aanvoercijfers bieden perspectief de kwakkelende boterprijs te voorzien van tegendruk; temeer omdat Duitsland in juli ook minder aan de melk was, al ontbreken de definitieve cijfers nog. 

Frankrijk en Italië
In Frankrijk komt de melkaanvoer in juni, opmerkelijk genoeg, nipt boven het niveau van 2018 uit. Dat is overigens voor de eerste keer dit jaar. De Franse verwerkers collecteerden over juni 2,032 miljoen ton. Dit was 0,25% boven het niveau van vorig jaar, maar daarentegen 0,5% onder het 5-jarig gemiddelde. 

In Zuid-Frankrijk werd richting het einde van de maand juni de warmste temperatuur ooit gemeten. De Franse melkveesector zit echter met name in het noorden geconcentreerd, waar de weersomstandigheden minder extreem waren.

Net zoals in Frankrijk, ligt ook de Italiaanse productie voor op vorig jaar. Italiaanse verwerkers collecteerden in juni 1,008 miljoen ton. Dit is 0,8% boven het niveau in 2018 en zelfs 5% boven het 5-jarig gemiddelde. Deze cijfers impliceren dat de melkaanvoer minder hard groeit dan in eerdere jaren.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden