Hoewel diverse veehouders in het oosten en noorden van het land de wintervoorraad al aan hebben gebroken, is er volgens fouragehandelaren nog geen sprake van een duidelijk tekort aan ruwvoer. Volgens hen is het in de laatste maanden van de zomer altijd wat droger, maar is dat dit jaar niet extremer dan in andere jaren.
Volgens diverse fouragehandelaren wordt de wintervoorraad in sommige regio's in het oosten en noorden van het land al aangesproken; vooral in de Achterhoek is het droog en wordt inmiddels volop bijgevoerd. Echter, als zij kijken naar de situatie over heel Nederland, dan is deze niet per se bijzonder te noemen. "Het is de laatste maanden van het jaar altijd wat droger."
Bezorgdheid
Dat er geen extreme tekorten zijn, wordt onderstreept door het feit dat er op het moment weinig vraag is naar producten om mee bij te voeren. Dit komt volgens handelaren onder andere door een stevige inkrimping van de veestapel; er zijn minder koeien en dus is er ook minder voer nodig. Daarnaast laten zij weten dat veel veehouders een relatief goede eerste en tweede snede gras hebben gemaaid, net zoals vorig jaar.
Daarentegen is het wel zo dat veel veehouders geen derde snede hebben gemaaid. In de periode van extreme hitte is die op veel plekken namelijk verdroogd. Ook hebben sommige boeren in het noorden van het land last gehad van muizenschade. Dit verklaart overigens wel waarom vooral het noorden en oosten van het land al moeten bijvoeren. Immers, de droogte was het zwaarst in het oosten en de muizenschade bevond zich vooral in het noorden.
Al met al wekt de situatie echter wel zorgen voor komende jaren. Het feit dat er dit jaar vrijwel geen tekorten zijn ontstaan, betekent volgens deze fouragehandelaren namelijk ook dat wanneer we een normaal seizoen hebben we met een extreem overaanbod kunnen komen te zitten. "Er is een kans dat de markt dan in elkaar klapt."