Shutterstock

Inside Melk

Ieren en Britten blijven meer liters leveren

2 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Waar de Nederlandse melkverwerkers in juni opnieuw minder melk collecteerden, produceren de Ierse en Britse veehouders juist flink door. De aanvoercijfers van deze landen liggen nog altijd boven vorig jaar evenals boven het 5-jarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse melkaanvoer komt over juni uit op 1,32 miljoen ton, waarmee de productie steeds dichter bij die van 2018 en het 5-jarig gemiddelde komt te liggen. In 2018 kwam de aanvoer voor deze maand namelijk uit op 1,30 miljoen ton en het 5-jarig gemiddelde noteert eveneens 1,30 miljoen ton melk. Vergeleken met afgelopen maand is wel een fikse daling zichtbaar, maar die is verklaarbaar. De melkaanvoer bereikt over mei namelijk een piek.

Correlatie met melkprijs
Dat de Britse melkaanvoercijfers druk uitoefenen op de melkprijs, is terug te zien in de uitbetalingsprijs van Dairy Crest, de grootste zuivelaar in het Verenigd Koninkrijk. Deze melkprijs noteert in juni omgerekend €29,91 per kilo (jaarleverantie van 1 miljoen kilo, 4,2% vet en 3,4% eiwit), waarmee de prijs op het laagste niveau van het jaar staat. Ook in andere jaren bevindt de prijs zich in mei en juni op het laagste punt.

De verwachting is dat de melkaanvoer in het Verenigd Koninkrijk over de komende maanden nog verder afneemt. Doorgaans laat de melkprijs dan juist weer een stijging zien. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, is nog iets onzeker. Dit omdat er door de brexit veel onzekerheid heerst in het land. Dat is namelijk iets dat ook de melkprijzen kan gaan beïnvloeden.

Ook de Ieren melken goed door
Ook melkveehouders in Ierland produceren dit jaar nog altijd meer melk dan vorig jaar jaar. De melkaanvoer komt over juni uit op 1,02 miljoen ton, terwijl dat vorig jaar 952.180 ton was. Een verschil van ongeveer 7,5%. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de melkaanvoer in 2019 fors hoger, want het gemiddelde voor juni noteert 928.640 ton.

In mei bereikt de melkaanvoer seizoensgebonden een piek, wat betekent dat het verschil tussen mei en juni flink is. Over mei lag de melkaanvoer dan ook zo'n 7,8% hoger dan in juni. In Ierland zijn overigens wel geluiden te horen dat de veestapel moet inkrimpen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden