Shutterstock

Inside Melk

Melkprijs VS blijft voorlopig nog magertjes

23 Juli 2019 - Wouter Baan

Hoewel de melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) duidelijk afvlakt, ligt een hogere melkprijs niet in het verschiet. Amerikaanse melkveehouders worden geplaagd door de handelsoorlog met China, waarbij voorlopig geen witte rook wordt verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juni collecteerden zuivelverwerkers in de 24 grootste melkveestaten 7,86 miljoen ton melk, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Dit is slechts 0,1% hoger dan dezelfde maand in 2018. Gezien de melkproductie voor de vierde maand op rij nagenoeg gelijk is aan vorig jaar, kan geconcludeerd dat de afvlakkende trend na een jarenlange groei geen incident is.

Dat de rek uit de melkproductie is, komt door de krimp in de Amerikaanse melkveestapel. In juni stonden er 8,78 miljoen melkkoeien geregistreerd. Dit waren er 62.000 minder dan een jaar geleden. De teruggang komt onder meer door een stoppersgolf in 2018, vanwege de lage melkprijs. De melkaanvoer zakt echter niet terug, maar blijft op peil door de hogere productie per koe. In juni bedroeg de gemiddelde melkproductie 896 kilo per koe.

Weinig ruimte voor hogere melkprijs 
De melkprijs in de VS is de afgelopen maanden ontsnapt uit de onderste regionen. De melkprijs voor klasse III, bestemd voor de productie van kaas, bedroeg afgelopen maand $16,27 per CWT (50,8 kilo). Omgerekend is dat €31,76 per 100 kilo melk. Hoewel dit circa 10% hoger is dan een jaar terug, is het prijsniveau in historisch perspectief nog vrij magertjes.

Het USDA verwacht dat de Amerikaanse melkprijs in het derde kwartaal verder aantrekt tot $17 per CWT, maar in het vierde kwartaal weer wat terugzakt. Ook voor de eerste 2 kwartalen van 2020 verwacht het landbouwministerie geen vette melkprijs.

Handelsoorlog met China 
De melkprijs wordt gedrukt door de handelsoorlog met China, waardoor de Amerikaanse zuivelexport onder druk staat. Voormalig minister van Landbouw, Tom Vilsack, die momenteel voorzitter van de U.S. Dairy Export Council is, is weinig optimistisch. Hij verwacht dat de handelsoorlog met China van kracht blijft.

Meer optimistisch is hij over het nieuwe handelsverdrag met Mexico en Canada, dat luistert naar de naam USMCA. Hoewel er nog een aantal plooien moeten worden gladgestreken, verwacht de voormalig landbouwminister dat het in de herfst tot een definitief akkoord komt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden