De Nederlandse melkproductie is weer terug bij af, kan je bijna zeggen. De aanvoer over afgelopen juni is de laagste in vier jaar en duikt onder het niveau van juni 2015. Toen was het Europese melkquotum net twee maanden afgeschaft.
De Nederlandse melkproductie over juni komt uit op 1.144.012 ton, zo blijkt uit de cijfers die zijn gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is 2,7% minder dan in juni 2018. Maar ook ruim 1.500 ton lager dan de melkproductie van juni 2015, toen de melkquotering net drie maanden was afgeschaft. De Nederlandse melkproductie zit derhalve weer op het niveau van vier jaar geleden.
De belangrijkse driver achter de daling van de melkproductie is uiteraard het fosfaatrechtenstel die in 2018 is ingevoerd. Velen in de sector noemen dit stelsel ook 'het nieuwe melkquotum'. Dat de productiebeheersing in de praktijk ook zo lijkt uit te vallen, onderstreept het huidige verloop van de melkaanvoer.
Nederland is Europees gezien overigens niet het enige land dat minder melk produceert. Ook de grootmachten Duitsland en Frankrijk melken minder. Andere lidstaten als het Verenigd Koninkrijk, Polen en Ierland produceren daarentegen veel meer melk. Overall houdt de Europese Commissie dan ook rekening met een stijgende melkproductie in de EU.
Hoewel de Nederlandse melkproductie over juni dus een stuk lager ligt dan dezelfde maand in 2018, ligt de vetproductie opvallend genoeg wel hoger dan een jaar eerder. Aan vet is 48.679 ton binnen gehaald in juni 2019 en dat is 0,6% meer dan dezelfde maand vorig jaar. Helaas staan de prijzen van de vetgerelateerde berichten als boter en room in deze periode juist onder druk.