Shutterstock

Inside Melk

Rabobank verwacht lichte stijging Europese melkprijs

24 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

Rabobank verwacht voor komend kwartaal een lichte stijging van de Europese melkprijs. Dat is voornamelijk te danken aan de melkproductie, want die neemt binnen de Europese Unie mondjesmaat toe en laat buiten de Europese Unie een daling zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de exportmogelijkheden en de prijsontwikkelingen voor de Europese basiszuivelproducten stemmen Rabobank optimistisch. Weliswaar staat de prijs van melkvet in de Europese Unie aanhoudend onder druk, maar daartegenover staat dat de prijs van mager melkpoeder uit het diepe dal van 2018 is geklommen.

Het prijsniveau van de basiszuivelproducten is weer wat genormaliseerd. Dit nadat de prijzen van boter en mager melkpoeder vanaf 2016, toen de Europese Unie ingreep in de markt, een tegengestelde en ongebruikelijke ontwikkeling doormaakte: de prijs voor boter piekte en prijs voor magere melkpoeder ging onderuit.

Melkproductie in Nederland
Ondanks de optimistische melkprijsverwachting, waarschuwt Rabobank dat de liquiditeitsontwikkeling wel de aandacht blijft vragen. De huidige marges maken het onmogelijk om buffers aan te leggen en er dreigt nog altijd een ruwvoertekort. Er wordt dan ook geen toename verwacht in de Nederlandse melkproductie. In het eerste kwartaal van 2019 werd 3,2% minder geproduceerd dan in hetzelfde tijdvak vorig jaar, waardoor er 112 miljoen liter minder aanbod was. Ook in mei lag de melkproductie 2,5% onder het niveau van vorig jaar.

Alleen de daling van de Franse melkproductie (-2%) zette nog meer zoden aan de dijk wat betreft de melkaanvoer in het eerste kwartaal van dit jaar (133 miljoen liter). Tegenover de gedaalde melkproductie in Nederland en Frankrijk, staat de forse toename van de Ierse melkproductie (8,6% tot 96 miljoen liter). Ook de melkproductie in Polen legt flink wat gewicht in de schaal. In het eerste kwartaal produceerde dit land 113 miljoen liter (3,9%) meer dan in hetzelfde tijdvak vorig jaar.

Droogte in Australië
Op wereldmarkt valt met name het effect van de droogte in Australië op. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 daalde de melkproductie met 11,1% (230 miljoen liter). De terugval in de productie is het gevolg van de extreme droogte in het land, vooral in belangrijke melkproducerende staten in het zuidoosten (zoals Victoria).

Naast de fikse daling in de Australische melkproductie, speelde tevens de gedaalde melkproductie in Argentinië (-8,3%) en de afgevlakte groei in de Verenigde Staten een belangrijke rol. Die laatste behaalde in het eerste kwartaal van 2019 namelijk slechts een plusje van 0,1%. Hoeveel verschil de Amerikaanse melkplas kan maken, blijkt uit het volume-effect van dit percentage: 28 miljoen liter. De krimp in de Amerikaanse veestapel is de belangrijkste reden voor de verdwenen groei van de melkproductie.

Effect van Afrikaanse varkenspest in China
Ondanks de handelsoorlogen en brexit, is er bij Rabobank dus toch enig optimisme over de ontwikkeling van de melkprijs in de tweede helft van 2019. Dat is nog niet te danken aan de neveneffecten van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. Door de massale slacht van varkens in het land is de vraag naar Amerikaanse weiproducten en lactose voor varkensvoer flink afgenomen.

Rabobank vindt het daarom nog te vroeg om te stellen dat, in navolging op de Europese varkenshouderij, ook de Europese melkveehouderij gaat profiteren van de dramatische ontwikkelingen omtrent Afrikaanse varkenspest in China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden