Bel Leerdammer wil dat koeien per 2025 niet meer permanent zijn aangebonden in een grupstal. De zuivelaar is momenteel in gesprek met leveranciers die dit betreft en dan nog melken. De melkveehouders zijn verbolgen over de mededeling.
Theodoor Bos, de manager Milk Supply bij Bel Leerdammer, zegt dat met de beslissing invulling wordt gegeven aan de vraag van de afnemers. Alle grupstalboeren die bij Bel Leerdammer zijn aangesloten, passen volgens Bos al weidegang toe, maar in de winter staan de koeien wel permanent vast. Vanaf 2025 mag dat niet meer.
Veel grupstal-boeren gaan stoppen
"Op dit moment werken nog ongeveer 80 van onze leveranciers met een aanbindstal. Een groot gedeelte daarvan heeft aangegeven voor 2025 te willen stoppen als melkveehouder. Met de overige 20 melkveehouders is Bel Leerdammer in gesprek. "Onze intentie is niet om de melkveehouders te weren, maar samen op zoek te gaan naar passende oplossingen." Een oplossing kan volgens Bos zijn dat grupstalboeren hun koeien vanaf 2025 een aantal uur per dag vrije uitloop geven.
Hij wijst erop dat de grupstal ook in de omliggende landen ter discussie staat. In Duitsland is een verbod echter nog niet aan de orde, al dreigen verwerkers wel met kortingen of het stopzetten van de melkcollectie. In Nederland kwam vorig jaar, op initiatief van Duurzame zuivelketen, een verbod op de nieuwbouw en uitbreiding van grupstallen. Dit leidde toen tot veel ophef onder melkveehouders. Bel Leerdammer is de eerste melkverwerker die nu met extra eisen komt.
Negatieve beslissing voor ons
"Deze beslissing pakt negatief uit voor ons bedrijf", meldt melkveehouder Lammert van Dijk uit Kampen, die ook met een grupstal werkt. "Onze 65 koeien staan inderdaad vast aan een ketting, maar de grupstal heeft ook voordelen." Van Dijk wijst op de individuele behandeling. Daarbij zorgt de grupstal voor rust, omdat er geen rangorde is. "Bovendien krijgen onze koeien in de zomermaanden 24 uur per dag weidegang."
- Lammert van Dijk
Ook claimt Van Dijk dat de milieu-uitstoot in een grupstal laag is, omdat de mest wordt gescheiden. "Wij krijgen op onze boerderij veel bezoekers en ik heb nog nooit een negatieve opmerking gekregen." In plaats van de grupstallen te weren, heeft Bel Leerdammer juist de plicht om ook de voordelen van een grupstal aan de consumenten kenbaar te maken. "Op het moment staat voornamelijk het negatieve aspect in de schijnwerpers, maar dat is eenzijdig."
De melkveehouder is van mening dat Bel Leerdammer Nederland braaf opvolgt wat vanuit Frankrijk (door moederconcern Le Groupe Bel) wordt opgelegd. Hoe de melkveehouder invulling gaat geven aan de eis, weet hij nog niet. "Onze stal leent zich er in elk geval niet voor om deze om te bouwen naar een loopstal."
Van Dijk is niet van plan te vertrekken bij Bel Leerdammer. "Wij zitten al generaties lang bij deze melkfabriek, die banden verbreek je niet zomaar." De melkveehouder beschikt al over een opvolger en ook die wil met een grupstal blijven werken. "Ik ben van plan om te strijden voor het behoud van de grupstal." Daarvoor zoekt hij contact met melkveehouders die in hetzelfde schuitje zitten. Van Dijk weet dat in Nederland ongeveer 1.100 melkveehouders met een grupstal zijn. "Samen staan we sterker."
'Milka-koe staat in grupstal'
Hans Puttenstein, voorzitter van de Leveranciers Vereniging Leerdammer Collectief (LVLC), die begin dit jaar werd opgericht, vertelt dat het plan bij Bel Leerdammer vandaan komt. "Wij proberen op te komen voor de melkveehouders die het betreft." Puttenstein benadruk dat een grupstal per definitie niet verkeerd is. "Melkveehouders met een grupstal scoren namelijk vaak goed qua technische resultaten." Ook vindt de voorzitter de duurzaamheidsaspecten van een grupstal onderbelicht.
De Milka-koe staat volgens Puttenstein symbool voor de veelgeprezen en kleinschalige melkveehouderij in Zwitserland, maar daar werken veel melkveehouders met een aanbindstal. "Het is dus maar net vanuit welke invalshoek je de discussie bekijkt." De hetze tegen grupstallen komt niet bij de consument vandaan, maar vanuit de NGO's. "Verschillende partijen zien de sector het liefst zo snel mogelijk verdwijnen, dus welk staltype is na de grupstal aan de beurt?"
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882929/bel-leerdammer-eist-uitloop-bij-grupstal]Bel Leerdammer eist uitloop bij grupstal[/url]