Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Melkveehouders richten fosfaatpijlen op senaat

3 Juni 2019 - Wouter Baan - 7 reacties

De Dutch Dairymen Board (DDB) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) laten weten verbolgen te zijn over de beslissing van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om de afroming op fosfaatrechten te verhogen naar 20%. Daarom richten zij zich nu op de Eerste Kamer om deze beslissing alsnog tegen te houden.

De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met het plan van de minister om de afroming te verhogen naar 20%. Kortom: wanneer ook de Eerste Kamer groen licht geeft, is de wetswijziging een feit. De Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond hopen de leden van de Eerste Kamer op de valreep te kunnen overtuigen om dinsdag 4 juni tegen het voorstel te stemmen.

Schijnoplossing
Het verhogen van de afroming op fosfaatrechten naar 20% is volgens de DDB en NMV een schijnoplossing. Zij verwachten namelijk dat het aantal rechten dat in 2019 wordt afgeroomd, te weinig is om het aantal rechten weer onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo te brengen.

Ook stoort het de belangenbehartigers dat het verhogen van de afroming ervoor zorgt dat de rekening bij de individuele melkveehouders komt te liggen. Dit terwijl zij vinden dat de overheid schuldig is aan het feit dat er te veel rechten zijn uitgegeven. Daarnaast is in de staatssteunbeschikking niet vastgelegd dat het aantal uitgegeven rechten onder het plafond moet liggen, zoals dat voor de fosfaatproductie wel geldt.

Fosfaatrechten opkopen 
De partijen stellen voor het aantal uitgegeven fosfaatrechten weer onder het sectorplafond voor de melkveehouderij te brengen door middel van een opkoopregeling. De Dutch Dairymen Board en Nederlandse Melkveehouders Vakbond spreken tegen dat dit vanuit het oogpunt van staatssteun niet kan, zoals Schouten dat opwerpt.

"Aangezien het hierbij gaat om een maatregel ten gunste van het milieu, zijn daar mogelijkheden voor", zo claimen de Dutch Dairymen Board en Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Daarbij wijzen zij naar de varkenssector, waar de overheid in het verleden ook rechten uit de markt heeft opgekocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Peter 3 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882701/melkveehouders-richten-fosfaatpijlen-op-senaat]Melkveehouders richten fosfaatpijlen op senaat[/url]
Respect ! voor deze mensen die zich nog in zetten voor de sector.
Betty Rootinck 3 Juni 2019
Minister zijn en fouten maken is denk ik menselijk. Maar je fouten herstellen door de melkveehouderij ervoor te laten opdraaien is onbegrijpelijk!!!!!!!! Maar de minister heeft het voordeel dat boeren helaas gewend raken aan onrechtvaardigheid...........hoe intens triest. Ook mijn respect voor de mensen die de moed,energie en kennis hebben om te blijven strijden voor rechtvaardigheid.
Piet Jansen 3 Juni 2019
LTO is akkoord. Voor de overheid een groot argument om voor te stemmen
andre vw 3 Juni 2019
Rekenen kan de overheid niet.

Wij kunnen ook niet op de overheid rekenen.
schoenmakers1 3 Juni 2019
natuurlijk is lto akkoord, ze hadden op teldatum voldoende vee, zouden ze anders een andere teldatum gaan hanteren?
harry 3 Juni 2019
ze moeten niet zeuren beter zo dan een verhoging van de generieke korting.
wesselingh 4 Juni 2019
de norm gelijkstellen met de Belgische norm, dat scheelt 10% en dan hoeft er niets afgeroomd te worden, of zijn we dat al weer vergeten?????
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden