De afroming op de verhandelde fosfaatrechten stijgt van 10% naar 20%, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief. Dit moet het aantal uitgegeven fosfaatrechten terugbrengen tot onder het sectorplafond van de melkveehouderij.
Er zijn in het jaar 2018 te veel fosfaatrechten uitgegeven, waardoor het sectorplafond voor de melkveesector overschreden is (84,9 miljoen kilo). Dat is in strijd met de Europese staatssteunbeschikking. Daarom eist de Europese Commissie dat het aantal uitgegeven rechten nog dit jaar tot onder het sectorplafond daalt. Momenteel ligt het aantal toegekende fosfaatrechten op circa 85,3 miljoen kilo. Schouten zegt dat dit nog kan stijgen door de enkele duizenden bezwaarschriften van melkveehouders die nog lopen.
Uitspraak van rechter
Schouten laat de fosfaatrechten die zijn uitgegeven aan het jongvee van vleesveehouders nog buiten beschouwing. In april oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat vrouwelijk jongvee, dat ouder is dan 1 jaar en na de peildatum voor de toekenning van fosfaatrechten is geslacht, mag worden aangemerkt als melkvee.
In de Kamerbrief meldt de minister dat deze uitspraak erin resulteert dat circa 300.000 kilo fosfaat moet worden toegekend aan vleesveehouders, waardoor het totale aantal uitgegeven rechten voor het jongvee in de vleesveehouderij oploopt tot 760.000 kilo fosfaat. Schouten blijft erbij dat die rechten niet vallen onder het sectorplafond voor de melkveehouderij. Daarom wil ze met spoed de Meststoffenwet aanpassen, zodat duidelijk wordt welk jongvee wordt gedefinieerd als melkvee. Door de uitspraak van de rechter is dat onduidelijk geworden.
Fosfaatbank blijft dicht
Om het aantal toegekende fosfaatrechten terug te brengen, heeft ze ook besloten de fosfaatbank voorlopig niet open te stellen. Daarmee geeft de minister gehoor aan de motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD). De rechten die in 2018 zijn afgeroomd (circa 420.000 kilo fosfaat) komen zodoende te vervallen.
Schouten geeft aan dat het lastig te voorspellen is hoeveel kilo fosfaat in 2019 wordt afgeroomd, omdat het een jonge markt is. Wel is het waarschijnlijk dat het merendeel van de handel aan het eind van dit jaar plaatsvindt. Volgens de minister is het echter riskant om te speculeren of de afroming voldoende is om onder het sectorplafond uit te komen. "Dan is er geen tijd meer om bij te sturen", zo schrijft ze.
'Verhoging afroming is drastische maatregel'
Schouten wil de verplichte afroming daarom tijdelijk verhogen naar 20%. Daarvoor is een wetswijziging voor nodig. Het voorstel is naar de Kamer gestuurd en Schouten streeft ernaar om de wijziging zo snel mogelijk in werking te laten treden. Schouten zegt zich te realiseren dat de verhoging een ingrijpende maatregel is, maar ziet geen andere opties om een generieke korting te voorkomen. Ze benadrukt een tweede generieke korting absoluut te willen vermijden.
Wanneer blijkt dat de verhoging van de afroming te weinig effect heeft, overweegt Schouten om de afroming nog verder te verhogen. Bij het terugdringen van het aantal fosfaatrechten tot onder het sectorplafond, verdwijnt de afroming in de fosfaatbank. Ze belooft dat de afroming dan weer wordt verlaagd tot 10%, al is dat sowieso niet voor 2020.
Klik hier om de Kamerbrief te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882620/schouten-verdubbelt-afroming-op-fosfaatrechten]Schouten verdubbelt afroming op fosfaatrechten[/url]