Wanneer Australië de melkproductie niet snel opvoert, dreigt het land een netto-zuivelimporteur te worden. De productie is ook over maart een stuk lager dan vorig jaar het geval was. De binnenlandse consumptie neemt daarentegen nog steeds gestaag toe.
De melkaanvoer in Australië komt over maart uit op 579.100 ton, wat maar liefst 10,6% lager is dan in dezelfde maand vorig jaar. Hierdoor komt de totale productie in het lopende melkseizoen, die in juli 2018 is begonnen, uit op 6,8 miljoen ton. Het betekent dat de productie 6,7% achterloopt op het vorige seizoen.
De melkproductie in het land staat al jaren onder druk, al is dat dit jaar versterkt door problemen met droogte. Zo loopt de melkproductie in de maand maart bijna 10% achter op het 5-jarig gemiddelde. Onafhankelijk zuivelanalist Andrew Weinert heeft onlangs dan ook de noodklok geluid over de huidige neerwaartse trend in de Australische zuivelsector. "Als de zuivelsector een sportteam was, dan zou de coach worden ontslagen", zo schrijft Weinert in een blog.
Gebrek aan innovatie
Weinert wijdt de huidige precaire situatie in de Australische zuivelsector onder meer aan het gebrek aan coöperatie tussen de zuivelindustrieën in de diverse staten. In het verleden had elke staat haar eigen zuivelbeleid. Ondanks dat dit is gedereguleerd, is de concurrentiekracht tussen de verwerkers betrekkelijk laag en blijven ook fusies uit. Hierdoor loopt de Australische zuivelindustrie (qua innovatiekracht) achter ten opzichte van de concurrenten.
Weinert wijst daarbij ook naar buurman Nieuw-Zeeland, waar Fonterra is uitgegroeid tot een internationale grootmacht. "In Australië staat niet 1 lokaal zuivelbedrijf in de top 20 van de wereld." Hij roept dan ook op te komen tot een zuivelindustrie die (qua rendement en slagkracht) stevig kan concurreren op de markt. Als dat lukt, dan neemt de melkproductie vanzelf weer toe.