De melkproductie in de Verenigde Staten laat al jaar en dag een opwaartse lijn zien. De aanvoercijfers kleuren over maart echter rood. Wat is hier de reden van, en waarom stijgt de melkprijs?
De melkproductie in de 23 belangrijkste producerende staten bedroeg in maart 8,08 miljoen ton. Dit is 0,1% minder dan in dezelfde maand in 2018. Daarmee laat de melkaanvoer duidelijk een afvlakking zien, wat ook over de afgelopen maanden al zichtbaar werd. De laatste keer dat de aanvoer rood kleurde, was in februari 2017.
De reden van de afvlakking is de daling in het aantal melkkoeien. Als de cijfers vergeleken worden met 1 jaar eerder, dan is sprake van een daling van 50.000 koeien tot een totaal van 8,71 miljoen. De melkproductie per koe tikte in maart wel een nieuw record aan en kwam daardoor uit op 927 kilo (+4,5 kilo, ten opzichte van dezelfde maand in 2018). Dit geeft aan dat de minst productieve koeien waarschijnlijk zijn opgeruimd.
Meer koeien per bedrijf
Veel Amerikaanse melkveehouders hebben vorig jaar de handdoek in de ring gegooid. Uit recente cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) blijkt dat het aantal melkveebedrijven vorig jaar met circa 6,5% is geslonken (-2.750 bedrijven). Deze teruggang is al jaren aan de gang, maar ging in 2018 extra hard door lage melkprijzen, wat onder meer een gevolg was van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump voert met belangrijke zuivelimporteurs als China, Canada en Mexico.
Tegelijkertijd worden de blijvende melkveehouderijen steeds groter. Het gemiddelde aantal koeien op 1 melkveebedrijf in Californië lag in 2018 op 1.299 stuks, waar dat 10 jaar geleden nog 968 koeien was. In Texas is het gemiddelde aantal koeien per bedrijf de laatste 10 jaar zelfs verdubbeld tot 1.343 stuks. Doordat andere staten relatief kleine melkveebedrijven kennen, ligt het gemiddelde aantal koeien per melkveebedrijf een stuk lager. In 10 jaar tijd is het gemiddelde Amerikaanse melkveebedrijf met circa 90 koeien gegroeid tot 251 stuks.
Kaasexport trekt aan
Ondertussen trekken de melkprijzen in de Verenigde Staten weer aan. De prijs van de gemiddelde (klasse III) melkprijs steeg over maart met bijna 10% tot $15,04 per CWT (ongeveer 45,4 kilo). Omgerekend naar euro’s komt de Amerikaanse melkprijs uit op €29,33 per 100 kilo. De prijzen bewegen daarmee nog steeds onder kostprijsdekkende niveaus, maar de stijging is weer ingezet.
Naast de afvlakkende melkproductie, is de sterkere export de drijvende kracht achter de hogere melkprijzen. De Verenigde Staten exporteerde in februari 32.515 ton kaas, wat een stijging van 16% is vergeleken met vorig jaar. De afzet naar Zuid-Korea pluste met maar liefst 71% tot 7.154 ton. Het exportvolume in februari was het op 1 na beste niveau ooit voor die maand.