De Nederlandse melkaanvoer blijft ook in maart van dit jaar op het laagste niveau sinds het einde van het melkquotum (2015) staan. Het verschil met de melkproductie in 2018 loopt daarbij weer iets op.
De melkontvangst komt over maart uit op 1.187.367 ton, wat 2,4% lager is dan in dezelfde maand in 2018. Ook is de melk iets minder vet dan vorig jaar (4,49% tegenover 4,54%). Dit resulteert over maart in een vetopbrengst van 53.367 ton, wat een daling van 3,3% is ten opzichte van maart 2018.
De melkproductie in maart maakt dat de Nederlandse melkveehouderij bijna op het 5-jarig gemiddelde zit. Daarentegen zijn de productiecijfers wel de laagste sinds het melkquotum in 2015 werd geschrapt. De krimp van de melkveestapel (door het fosfaatrechtenstelsel) is hier een belangrijke oorzaak van. Ter illustratie: ten opzichte van topjaar 2017 valt de melkontvangst in maart 4,2% lager uit.
Nederland loopt voorop
Nederland loopt altijd voorop met het melden van de productiecijfers. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn de data over februari pas recent gepubliceerd. In Duitsland blijft de melkproductie vrijwel gelijk aan vorig jaar, terwijl Franse melkveehouders (net zoals Nederland) minder melken. Eerder meldde het Verenigd Koninkrijk al een recordhoge melkaanvoer over februari.