De Countus Melkvee Index laat nu al weken een stabiel beeld zien, wat betekent dat het rendement op de melkveebedrijven relatief stabiel lijkt. De traditioneel duurdere maanden breken nu aan, waardoor het volgens Countus verstandig is om een betrouwbare liquiditeitsplanning te hebben.
De Melkvee Index is over maart nagenoeg stabiel gebleven en noteert nu 92,4 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. Het rendement van de melkveehouders ligt dus iets onder het gemiddelde van de vorige 5 jaar. Aan de kostenkant zijn de mestafzetprijzen gedaald, wat in lijn is met het seizoenspatroon op de mestmarkt. Ook de mengvoerprijzen lieten vooral dalingen zien.
Geen hoger rendement
Hoewel een deel van de kosten is afgenomen, laat de Index geen daling zien. Dit heeft te maken met het feit dat de grondstofwaarde van de melk over maart terrein heeft verloren. De garantieprijs van FrieslandCampina daalde daarom in april met €0,50 tot €36 per 100 kilo. De melkprijzen van diverse andere zuivelaars noteren overwegend stabiel.
"In de laatste maanden zien we dat de melkprijs bij de meeste bedrijven voldoende was om de kosten te betalen, maar er zijn geen grote buffers opgebouwd", zo meldt Camiel Verhagen, adviseur bij Countus. "Daarnaast zijn afgelopen jaar veel liquide middelen gebruikt om fosfaatrechten aan te kopen." Op basis van de huidige noteringen van de zuivelfabricaten is er geen zicht op hogere melkprijzen. De prognose van de Index toont aan dat het rendement de komende weken gaat dalen.
Dure maanden in het verschiet
Volgens Verhagen vragen de komende maanden vragen daarom om een goede liquiditeitsplanning. Traditioneel zijn de voorjaarsmaanden 'dure' maanden, met name vanwege een piek in de loonwerkkosten en kosten voor mestafvoer. Ook moeten een aantal bedrijven rekening houden met een belastingaanslag over 2018. "Een liquiditeitsprognose op maandbasis voor de rest van het jaar is een goed hulpmiddel om grip te krijgen op de geldstromen."
"Bij het maken van de liquiditeitsplanning, is het eveneens verstandig om de bedrijfsspecifieke fosfaatruimte in beeld te brengen", meldt Verhagen. De liquiditeitsplanning is (mede) bepalend voor de mogelijkheden bij het aanschaffen van fosfaatrechten. "De planning kan bijvoorbeeld aangeven of er ruimte is om fosfaatrechten te kopen, of dat leasen toch een betere optie is."
Investering doorrekenen
De adviseur weet daarnaast uit de praktijk dat de banken nog steeds zeer terughoudend zijn in het financieren van fosfaatrechten. "Daarom is het waarschijnlijk dat de melkveehouders de rechten met eigen liquiditeiten moet financieren." Verhagen tipt dat het verstandig is om het rendement van de investering goed door te rekenen, alvorens tot aanschaf over te gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882007/dure-maanden-breken-aan-voor-melkveehouders]Dure maanden breken aan voor melkveehouders[/url]