De eerste snede wordt normaal gesproken begin mei van het land gehaald. Een aantal experts verwacht echter dat de oogst dit seizoen weleens 10 dagen eerder zou kunnen plaatsvinden, maar niet iedereen deelt die mening. Hoe staat het er op dit moment voor?
Eerder werd al bekend dat (melk)veehouders zeer afwachtend zijn in het bijkopen van ruwvoer, omdat de verwachting is dat het gras hard groeit. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden van de afgelopen, en komende, periode. Ruwvoerspecialist VisscherHolland laat weten dat het gras nagenoeg geen winterrust heeft gehad. "Het gras heeft zich niet hoeven herstellen van een langdurig sneeuwdek of kale droge vorstperiode. Hierdoor kon het langzaam doorgroeien", zo laat specialist René Verhoeven weten.
In de eerste 3 maanden van het jaar was het warmer dan het meerjarig gemiddelde, waarbij het in februari zelfs uitzonderlijk warm was. In die maand lag de temperatuur 2,8 graden Celsius hoger dan het meerjarig gemiddelde en 5,4 graden Celsius hoger dan februari 2018. Daarnaast laat Verhoeven weten dat er sinds vrijdag 15 februari op veel percelen onder gunstige bodem- en weersomstandigheden mest is uitgereden. "We zien dat de mineralisatie goed op gang komt en dat zien we ook terug in de groeifase van het gras."
'Vroege eerste snede'
De verwachting van VisscherHolland is dan ook dat de eerste snede gras hierdoor weleens 10 dagen eerder kan plaatsvinden dan in voorgaande jaren het geval was. Vorig jaar werd de eerste snede in mei, onder goede omstandigheden, van het land gehaald. Er werden toen opbrengsten tot maximaal 4 ton droge stof per hectare geoogst. Al bleek toen wel dat de opbrengst van 4 ton alleen haalbaar was voor de percelen die vroegtijdig de hoofdbemesting hadden gehad.
Volgens Verhoeven is het belangrijk om te realiseren dat de eerste snede zich sneller voordoet dan in andere jaren. "Wanneer er gemaaid wordt op dezelfde datum als vorig jaar, dan heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor de kwaliteit van de opbrengst." Dit heeft volgens Verhoeven te maken met de afstemming van de bemesting. "Als de bemesting afgestemd is op een eerste snede van 3.500 kilo droge stof met een eiwitpercentage van 16%, dan zal het eiwitgehalte dalen tot 12% wanneer er bij een zwaardere snede wordt gemaaid (4.500 kilo droge stof)."
'Nog veel onduidelijk'
Daarentegen is niet iedereen ervan overtuigd dat de eerste snede dit jaar eerder zal zijn dan in andere jaren. Volgens de fouragehandelaren is het weer momenteel veel te onvoorspelbaar om dit soort verwachtingen te onderbouwen. "Als er op korte termijn een periode met koel weer komt, dan ligt de grasgroei weer stil", zo melden meerdere handelaren. Daarbij zijn er nog geen prijsvoorspellingen gedaan, wat een indicatie kan zijn dat er nog weinig duidelijkheid is over de kwaliteit en voortgang van het gras.
Voor de komende periode wordt overwegend droog lenteweer verwacht, met lokaal een kleine bui. Daarbij wordt wel opgemerkt dat het aandeel zon van dagdeel tot dagdeel wisselt. In het zuidelijke deel van het land kan de temperatuur dan al snel oplopen naar circa 15 graden Celsius, terwijl de noordelijke provincies het moeten doen met 10 tot 13 graden Celsius. Op de lange termijn neemt de kans op wisselvallig weer toe, waardoor er nog altijd weinig duidelijkheid is.
Wil het weer in binnen- en buitenland nauwlettend in de gaten houden? Bekijk dan het vernieuwde Agroweer.