De melkaanvoer van Nieuw-Zeeland lag dit seizoen lange tijd ruimschoots voor op vorig jaar. Door een langdurige periode van droogte is het land in februari echter heel wat liters melk verloren.
De melkaanvoer bedroeg over februari 1,8 miljoen ton, wat vrijwel gelijk is aan dezelfde maand 1 jaar eerder. Dit is opvallend, gezien de productie in januari nog ruimschoots (7,1%) voorliep op 2018. De reden voor de rappe daling zijn de weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland. De nazomer was namelijk extreem droog; vooral op het Noordereiland, waar de meeste melkveebedrijven zitten.
De weersomstandigheden hebben in Nieuw-Zeeland een grotere impact op de melkproductie, vergeleken met andere landen. Dit omdat de koeien vrijwel het gehele jaar buiten lopen. Ook zijn er geluiden te horen dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouders de koeien dit jaar wat eerder droog zetten.
GDT is hoger
Fonterra, de grootste zuivelverwerker in het land, kondigde eerder al aan een lagere melkaanvoer te verwachten. Daarom hebben zij de prognose voor de melkcollectie voor het lopende seizoen, dat in mei eindigt, medio maart opnieuw verlaagd.
Voor Europese zuivelexporteurs is minder melk uit Nieuw-Zeeland juist goed nieuws, gezien Nieuw-Zeeland ongeveer 95% van de melkproductie buiten het land afzet. Daarbij zijn met name China en het Midden-Oosten belangrijke afzetmarkten. De droogte heeft ongetwijfeld invloed gehad op de opmars die Global Dairy Trade laat zien.
Droogte teistert Australië
Inmiddels is er wel weer wat neerslag gevallen in het land, al is nog niet te zeggen wat dit betekent voor de rest van het seizoen. Tot februari was er overigens een groot contrast tussen de hogere melkaanvoer in Nieuw-Zeeland en de forse minnen in 'buurland' Australië.
De Australische melkproductie over februari is nog niet bekend, maar in januari lag de aanvoer (704.000 ton) 11% lager dan in dezelfde maand 1 jaar eerder. Dit als gevolg van de extreme droogte waar het land al langer door geteisterd wordt.