Voor de Nederlandse zuivelsector liggen er meer kansen in China dan nu worden aangepakt. Dat stelt Marion Tjin-Tham-Sjin. 'Vraag een Chinees wat het kaasland van de wereld is en hij zal zeggen Zwitserland. Dat mag Nederland eigenlijk niet laten gebeuren.'
Marion Tjin-Tham-Sjin is dochter van een Chinese vader en Nederlandse moeder en sinds 2006 runt zij 'Splendid China'. Dat bedrijf heeft kantoren in Appingedam en Shanghai en staat partijen bij die willen exporteren richting China. Vorige week sprak Tjin-Tham-Sjin op een bijeenkomst van kenniscoöperatie Niscoo over het thema: 'Hoe China de wereld verovert'. Daarbij ging ze ook in op de kansen en uitdagingen voor de agrarische sector.
Toenemende welvaart
"De grootste kans voor handel met China is dat de middenklasse enorm snel groeit. Inmiddels verdienen 400 miljoen Chinezen tussen de $10.000 en $50.000, die kunnen zich luxe voedselproducten veroorloven en willen dat graag consumeren. Het gaat daarbij ook om ook producten die uit het Westen komen. Zuivel uit Nederland van koeien die in de Nederlandse wei staan, werkt voor de rijkere Chinese consument dan ook wel degelijk", zegt Thin-Tham-Sjin.
Volgens haar werkt de Chinese regering hard aan het vergroten van de zelfvoorzieningsgraad. "Door middel van diverse subsidies stimuleren en faciliteren ze de boeren." Door de toenemende welvaart en de vraag naar hoogwaardige, luxere producten blijft de vraag naar Westerse producten echter de komende jaren minimaal op hetzelfde niveau als nu, zo schat zij in.
"Daarbij komt dat 'slechts' circa 10% van de grond in China geschikt is als landbouwgrond. Uit grootschalig onderzoek bleek 5 jaar terug bovendien dat bijna 20% van die landbouwgrond vervuild is en in meer of mindere mate ongeschikt is voor het gebruikt van voedselproductie en gezonde gewasgroei."
Idee voor FrieslandCampina
De stelling dat de Chinezen weinig tot geen zuivel consumeren, is volgens Thin-Tham-Sjin steeds meer achterhaald. "Veel van de Chinezen missen een enzym, waardoor ze lactose-intolerant zijn. Dat evolueert echter wel, want steeds meer jongeren en kinderen hebben dit enzym wel. Ook op die wijze groeit de afzetmarkt voor zuivel."
Haar inschatting is dat de vraag naar verse zuivel vanuit Europa in China in de komende jaren fors toeneemt. "Ik heb mijn ideeën hierover ook bij FrieslandCampina, waar ik in 2006 zelf een blauwe maandag heb gewerkt, kenbaar gemaakt. Zij zien er vooralsnog niets in. Logistiek gezien is het inderdaad uitdagend om dagverse zuivel uit Europa in China op de markt te brengen, maar ik denk dat dat gemanaged kan worden. De marktvraag is er en groeit de komende jaren, daarvan ben ik overtuigd."
- Marion Tjin-Tham-Sjin
De Nederlandse zuivelmarkt heeft een goede reputatie en daarvan profiteren veel van de bedrijven, maar volgens Thin-Tham-Sjin kan dat nog meer en beter. "Nederlandse kaas wordt al wel aangeboden en geconsumeerd in diverse Chinese steden, maar vraag een Chinees naar het kaasland ter wereld en hij zegt Zwitserland. Daar is nog wel wat werk aan de winkel voor Nederland."
Nederlandse babyvoeding is zo’n belangrijk, luxe exportproduct. Met een daling in het geboortecijfer staat de verkoop van dat product onder druk. Dat het geboortecijfer in China daalt, is opmerkelijk; de welvaart stijgt en één-kindpolitiek is in 2016 afgeschaft. "Wellicht komt het doordat ze zo sterk gewend zijn aan het hebben van hooguit 1 kind of vinden ze een tweede kind echt te duur", speculeert Thin-Tham-Sjin. "Het is binnen de Chinese politiek wel een item. Het land vergrijst en bij een toenemende welvaart zijn meer arbeidskrachten nodig. Een toeslag op het krijgen van een tweede kind zou de komende jaren best eens aan de orde kunnen zijn in China."
Meer handel met Europa
Thin-Tham-Sjin, die afgelopen jaar 'Wereldzakenvrouw van het Jaar' werd, stelt dat China klaar is met de Amerikaanse president Donald Trump en zijn politiek vanuit de Verenigde Staten. "Dat biedt duidelijk kansen voor Europa, ook op agrarisch gebied", stelt zij. "Een tastbaar voorbeeld daarvan is het vrijgeven van de kalfsvleesimport. China zoekt Europa echt op, zoveel is wel duidelijk."
Daarnaast is het de Chinezen in alles te doen om handel te drijven. Juist door overal ter wereld handel te drijven, verovert China langzaam maar zeker de wereld. "De Verenigde Staten lijken soms graag oorlog te voeren, in China is dat beslist niet zo. China stelt zich juist altijd neutraal op en doet overal zaken."
Renminbi wordt wereldmunt
Die macht wordt aan alle kanten steeds meer zichtbaard. Thin-Tham-Sjin zegt dat dit naar verwachting binnen afzienbare tijd ook zichtbaar zal zijn in de munt die voor de wereldhandel wordt gebruikt. "Nu is dat nog de Amerikaanse dollar, maar er zijn aanwijzingen dat China er binnenkort op inzet dit te transformeren naar de renminbi, de Chinese munteenheid. De eerste olie is al in Renminbi's verhandeld."