De Heus

Nieuws Bedrijfsovername

De Heus ziet kansen in Oost-Europa

5 Maart 2019 - Tim Roetman - 14 reacties

De Heus heeft op maandag 4 maart een meerderheidsbelang genomen in het Oekraïense D-Mix. De joint-venture gaat echter verder onder de naam: Koudijs Ukraine. De Heus hoopt zo in te spelen op de groeiende veestapel en veehouderij in Oekraïne.

Het Oekraïense bedrijf specialiseert zich vooral in voer voor pluimvee en varkens en produceert circa 80.000 ton voer per jaar. Daarnaast wordt er 50.000 ton soja en zonnebloemzaad 'gecrushed', maar dit is niet waar het plafond ligt. Er wordt namelijk een nieuwe premixfabriek gebouwd, die in 2020 werkzaam moet zijn. Deze investering moet de productie met nog eens 30.000 ton opkrikken.

Eerste investering in Oekraïne
Met de overname wil De Heus zijn concurrentiepositie versterken in de gebieden waar de diervoedermarkt zich de komende jaren sterk zal gaan ontwikkelen. De Oekraïense overheid investeert al jaren in de sector en de verwachting is dat de veehouderij sterk gaat groeien. Daarom heeft De Heus ervoor gekozen om te investeren in Oekraïne; het is de eerste keer dat het diervoerderbedrijf in Oekraïne investeert. 

De Heus heeft 6.000 werknemers, waarvan 600 werknemers in Nederland. De rest is actief in ruim 70 verschillende landen. Met de acquisitie komen daar ruim 300 werknemers bij. De totale productie van De Heus gaat door deze joint-venture van 7,5 miljoen ton naar 7,6 miljoen ton.

Bestuur blijft zitten
De werkwijze van D-Mix wordt voorgezet met het huidige bestuur. Hoeveel De Heus heeft geïnvesteerd, is niet bekend. Ook over de grootte van het belang is, doet het voerbedrijf geen uitspraken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
1455 5 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881579/de-heus-ziet-kansen-in-oost-europa]De Heus ziet kansen in Oost-Europa[/url]
Goede stap van de heus. Mooi om te zien hoe Nederlandse kennis, kunde en geld de veehouderij in Oost Europa laat bloeien. Daar gaan dankzij Nederlandse bedrijven nog flinke stappen gemaakt worden. Ben benieuwd wat voor mooie (gigantische) boerenbedrijven daar uit de grond gestampt gaan worden.
666 6 Maart 2019
Kennis kan maar één keer verkocht worden.
Magnesia 6 Maart 2019
Is dit niet om voer te leveren voor de grootschalige kippenboerderij in Oekraine waar Nederlandse kippenboeren veel last van hebben?
business 6 Maart 2019
Magnesia dat is niet van belang. De Nederlandse agrosector moet geld verdienen en groeien. Dat doen we door in Nederland te ontwikkelen en in het buitenland te bloeien. Als dat dan ten koste gaat van Nederlandse boeren is dat jammer. Nederland is altijd een uitstekend land geweest voor de agrosector om zich te ontwikkelen. Nederlandse boeren zijn makkelijk over te halen tot investeringen, ook de wet- en regelgeving die leiden tot die investeringen helpen daarbij. De winst daarvan kunnen we nu investeren in het buitenland, en zo de aanjagersrol vervullen van de ontwikkeling van de landbouw in gebieden met ongekende mogelijkheden.
Allee 7 Maart 2019
Klopt business.
De Nederlandse boeren begrijpen het nog steeds niet. De productie terug naar 100% zelfvoorzieningsgraad en het rendement stijgt tot een aangenaam niveau voor de boer . NIET VOOR DE REST IN DE KETEN. De boeren zijn niet vertegenwoordigt in de keten en de rest doet dat wel goed. Dit zie ik niet gaan veranderen dus dat rendement voor de boer kun je wel vergeten. Ik zou zeggen "'slaap"' rustig verder boeren.
schoenmakers1 7 Maart 2019
die max 100% zelfvoorziening zal niet helpen met de prijzen, het is al vaker voorgekomen dat bij een dreigend tekort veel te duur in het buitenland werd bijgekocht om het tekort op te heffen, en dus hier goedkoop in te kunnen blijven kopen
Joep 7 Maart 2019
Met de investering die nu in het buitenland gedaan worden en nog gaan komen. Komen we in Nederland vanzelf bij een zelfvoorzieningsgraad van 100% uit. De Nederlandse agrosector ruikt geld in het buitenland.
Allee 7 Maart 2019
Schoenmakers1
Dat is logisch!!! Laat ze in het buitenland maar voor niets werken, dat doen ze daar ook niet lang..... kijk naar Duitsland daar stoppen ze ook massaal. Kijk naar Amerika, daar gaan ze er ook aan ten onder.

Als we terug zakken naar 100% zelfvoorzieningsgraad ,dan vallen er zoveel kosten van onze schouders als boer......dan hebben we er gemiddeld meer als 1 inkomen bij zonder meer dieren te houden. (in totaal dus met veel minder dieren in NL).

Allee 7 Maart 2019
Business
Mooie insteek met jou reactie..... Hoop dat je de boeren de ogen een beetje hebt geopend.
Maar ik denk, zoals jij ook waarschijnlijk denkt dat die oogjes waarschijnlijk nog wel een tijdje dicht blijven zitten.
Everts 7 Maart 2019
Allee, vergeet de stille overnames niet, die inmiddels de stille-intergraties vormen. Bedrijven die 15 jaar geleden al op kiepen stonden draaien gewoon door. Ze zijn in de tussentijd overgenomen en de voormalige ondernemers zetten nu om geen gezichtsverlies te lijden het werk voor een appel en een ei rond. En huren soms ook nog hun eigen woning terug. Zodat er aan de buitenkant niks lijkt te zijn veranderd. Zo blijft ook meteen de kritieke massa instand die de periferie nodig heeft om optimaal geld te kunnen verdienen en goedkoop vlees te produceren.
Allee 7 Maart 2019
Everts

Ook die zijn ten dode opgeschreven.
Komt niets van terecht. Daar zijn voorbeelden genoeg van uit het verleden. Kwestie van tijd. En het blijft een dood zieke sector.
Allee 7 Maart 2019
Everts

Ze verdienen nu tenminste nog een appel en een ei...... Die verdiende ze voor die tijd nog niet eens.
Abonnee
Is het Heus? 12 Maart 2019
De Heus, dat zijn toch die mannen die 150 miljoen, zeg maar 1 miljard per 7 jaar bij mekaar graaien. Dat is toch ook die club die zegt dat wanneer we allemaal bij hun onze dieren als handel aanbieden naar de verwerkende slachtsector dat het ons allen heel erg goed zal gaan?
En daar hebben ze loopjongens voor die ons dat komen vertellen!
Daaáág de Heus, droom lekker verder.
Henri 12 Maart 2019
Is het Heus? Dat doet de hele periferie/agrosector zeker de mengvoer bedrijven. Ze verdienen allemaal goed AAN de boeren. En zijn allemaal al 10-15 jaar de hele wereld aan het afreizen om daar te proberen investeerders/boeren over te halen mammoetbedrijven uit de grond te stampen. En met die bedrijven zijn we nu op de europese en wereldmarkt aan het concurreren en dat wordt alleen maar meer. De belangen zijn tegenstrijdig, ze verdienen allemaal goed aan overproductie alleen de boer niet. Het verhaal zoals business beschrijft is de filosofie/werkwijze van de agrosector/periferie in Nederland.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Voer

Consolidatie in voersector: grote vissen en klein bier

Nieuws Jaarcijfers 2023

De Heus boekt recordwinst en groeit verder buiten EU

Nieuws Voer

Koen en Co de Heus stoppen als CEO bij familiebedrijf

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden