De Europese Commissie (EC) heeft het Eurowob-verzoek van 'Innovatief uit de Knel' afgewezen. De actiegroep, die bestaat uit honderden knelgevallen, wil weten wat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de EC afgesproken heeft omtrent de staatssteunbeschikking van het fosfaatrechtenstelsel.
De EC weigert inzage te geven in de documenten, waar Innovatief uit de Knel om gevraagd heeft via een Eurowob-verzoek. De EC verschuilt zich daarbij achter het argument 'privacyredenen'. Henk Antonissen, de woordvoerder van Innovatief uit de Knel, meldt dat de actiegroep geen genoegen neemt met dat antwoord en overweegt naar de rechtbank te stappen. "Wij willen weten wat het ministerie met de EC afgesproken heeft bij het opstellen van de staatssteunbeschikking."
Antonissen vindt dat de knelgevallen recht hebben om te weten of er bij het opstellen van de staatssteunbeschikking bepaald is of fosfaatrechten ook aan vleesveehouders toegekend mochten worden, zoals in praktijk is gebeurd. Daardoor is vorig jaar bij de toekenning van de rechten het fosfaatplafond (84,9 miljoen kilo) overschreden, waardoor er geen ruimte meer was om knelgevallen tegemoet te komen.
Vervolgstappen
De groep knelgevallen wordt bijgestaan door advocaat Eric Janssen van Kneppelhout & Korthals Advocaten uit Rotterdam. Janssen laat weten dat hij bezwaar gaat maken tegen de afwijzing van het Eurowob-verzoek. Dat verzoek is de advocaat momenteel aan het voorbereiden en zal binnen enkele dagen worden ingediend. "Waarom de Europese Commissie het verzoek in eerste instantie heeft afgewezen, is mij niet duidelijk. Er wordt geen specifieke onderbouwing gegeven."
De advocaat denkt goede argumenten te hebben waardoor het Eurowob-verzoek in tweede instantie wel wordt ingewilligd. Tegelijkertijd sluit hij een volgende afwijzing niet uit. "Bij verzoeken omtrent besluitvorming is de EC wel vaker terughoudend met het verstrekken van gegevens." Als het bezwaar wordt afgewezen, dan zijn er nog 2 vervolgstappen: de zaak kan worden aangespannen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en/of de Europese ombudsman kan worden geraadpleegd.
Schimmig
Voor Antonissen lijkt het door de afwijzing net of de beleidsmakers iets te verbergen hebben. Hij vindt dat zo'n verzoek überhaupt al een zware stap is om inzage in het tot stand komen van de staatssteunbeschikking te krijgen. De privacyredenen die de EC opwerpt, vindt Antonissen geen legitieme reden. "Het gaat ons niet om de personen, maar om de inhoud. Desnoods worden de namen van de betreffende ambtenaren en andere betrokkenen achterwege gehouden."
Antonissen meldt dat actiegroep Innovatief uit de Knel nog lang niet uitgestreden is. "Wij gaan fanatiek door en hebben nog meer actiepunten in het vat zitten." Welke dat precies zijn, wil de woordvoerder nog niet zeggen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881492/brussel-weigert-inzage-in-staatssteunbeschikking]Brussel weigert inzage in staatssteunbeschikking[/url]