Shutterstock

Inside Melk

Amerikaans kaasoverschot legt grote druk op melkprijs

11 Februari 2019 - Tim Roetman

De Amerikaanse zuivelmarkt staat onder druk. De sector wordt geplaagd door het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump en kampt tevens met een behoorlijk kaasoverschot. Dit legt een behoorlijke druk op de melkprijs, waardoor veel melkveehouders de handdoek in de ring gooien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten is de laatste jaren steeds meer melk verwerkt tot kaas. Hierdoor is de kaasvoorraad inmiddels opgelopen tot ruim 600.000 ton, waarmee de voorraad ongeveer 25% hoger is dan in 2015. Dit heeft onder meer gezorgd voor een behoorlijke daling van de melkprijs; medio november bedroeg de melkprijs (Klasse III) $33,46 per 100 kilo (circa €32 per 100 kilo). 

Hoewel de kaasconsumptie sinds 2015 ook een stijging van 13% liet zien, is dat onvoldoende om het overschot weg te werken. Dit omdat er nog 3 zaken een rol spelen in het overschot: de hogere melkaanvoer, de lagere melkconsumptie en het wegvallen van de export door de handelsoorlog met China. Deze zaken zorgden voor een melkoverschot, wat uiteindelijk verwerkt is tot kaas.

Melkproductie en -consumptie
De melkproductie is in de afgelopen jaren gestegen tot een recordhoogte van 100 miljoen ton in 2018, terwijl de consumptie van melk met bijna 7% daalde. Aangezien de consumptie van kaas tussen 2015 en 2019 wel steeg (tot 5,8 miloen ton per jaar), kozen veel melkveehouders ervoor om hun melk tot kaas te verwerken. Dit nam een deel van de voorraden weg, maar kon over de afgelopen jaren niet het verschil maken.

Daarbij speelt ook mee dat de zuivelprijzen op lage niveaus noteren. Aan het einde van 2018 was de prijs voor cheddar $3.258 per ton, wat zo'n 20% lager is dan het 5-jarig gemiddelde. Voor het merendeel van de Amerikaanse melkveehouders is dat niet kostendekkend.

Handelsoorlog
Doorgaans bewegen de kaasvoorraden mee met de melkaanvoer. Echter, sinds augustus 2018 is dat niet meer het geval. Dit heeft te maken met de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Sinds Trump deze is gestart, is de totale kaasexport vanuit de Verenigde Staten met circa 5% gedaald. In combinatie met de hoge melkaanvoer en lage -consumptie zorgt dat voor problemen.

De American Dairy Coalition (ADC) heeft daarom voorgesteld om kaas weg te geven aan Amerikanen die geen voedsel tot hun beschikking hebben, zoals daklozen. Als de kaasvoorraad op deze manier slinkt, dan trekt dit de melkprijs weer omhoog. 

Trump heeft inmiddels wel $85 miljoen beschikbaar gesteld om de sector te ondersteunen. Echter, volgens de sector is dat te weinig. Zij beweren dat de schade opgelopen is tot $15 miljard en willen dat de export terug wordt gebracht naar het oude niveau.

Stoppende veehouders
Het kaasoverschot in de Verenigde Staten zorgt er dus vooral voor dat de melkprijzen onder druk staan. En dat zorgt op zijn beurt weer voor veel stoppers. Over 2018 moesten ongeveer 1.600 melkveehouders gedwongen stoppen met hun bedrijf, waarmee het totale aantal melkveehouders met 4% is gedaald tot 40.000 stuks.

Opvallend is echter dat een groot deel van de Amerikaanse boeren (niet alleen veehouders) het eens is met de beslissingen van president Trump. Uit een poll van FarmJournal blijkt dat 78% van de Amerikaanse boeren het volledig eens is met Trump, of zich kan vinden in het beleid van de overheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden