Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij Duitsland

Eerste grassnede kan niet vroeg genoeg komen

16 Januari 2019 - Wouter Baan

Door de droogte van afgelopen zomer is in Duitsland sprake van een ruwvoertekort. Melkveehouders voeren daarom op dit moment noodgedwongen stro bij. De hoop is gevestigd op een vroeg voorjaar, zodat de eerste snede gras vroeg van het land gehaald kan worden. 

De 'Landwirtschaftskammer' van de deelstaat Nedersaksen laat weten dat veel melkveehouders in de deelstaat kampen met een ruwvoertekort. Het ziet ernaar uit dat reserves op de kuilplaten te krap zijn om de komende wintermaanden te overbruggen. Steeds vaker wordt er stro gevoerd om het tekort aan ruwvoer te compenseren.

Een groot deel van de Duitse melkveehouders koopt normaal gesproken nauwelijks ruwvoer aan; het aankopen van de weidehooi en snijmaïs is dan ook een aanslag op de liquiditeitspositie.

Effect op de melkaanvoer
De verwachting is dat de verschraling van de rantsoenen merkbaar is in de melkaanvoer. De eerste signalen van een krimp zijn reeds zichtbaar, want sinds oktober ligt de melkproductie in Duitsland achter op 2017. Daarbij moet worden opgemerkt dat ook de melkveestapel fors is gekrompen. 

De hoop is dat het voorjaar snel zijn intrede doet, zodat de eerste snede gras vroeg van het land gehaald kan worden en de tekorten snel kunnen worden aangevuld. Ook in Nederland is ruwvoer schaars, maar de situatie is minder kritiek dan in Duitsland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Ruwvoer

Handel in bijproducten loopt niet even soepel

Analyse Ruwvoer

Krap aanbod bierbostel zorgt voor hoofdbrekens

Analyse Ruwvoer

Maïshakselaars kunnen bijna de winterstalling in

Analyse Ruwvoer

Kwaliteit maakt maïshandel wispelturig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden