Door de droogte van afgelopen zomer is in Duitsland sprake van een ruwvoertekort. Melkveehouders voeren daarom op dit moment noodgedwongen stro bij. De hoop is gevestigd op een vroeg voorjaar, zodat de eerste snede gras vroeg van het land gehaald kan worden.
De 'Landwirtschaftskammer' van de deelstaat Nedersaksen laat weten dat veel melkveehouders in de deelstaat kampen met een ruwvoertekort. Het ziet ernaar uit dat reserves op de kuilplaten te krap zijn om de komende wintermaanden te overbruggen. Steeds vaker wordt er stro gevoerd om het tekort aan ruwvoer te compenseren.
Een groot deel van de Duitse melkveehouders koopt normaal gesproken nauwelijks ruwvoer aan; het aankopen van de weidehooi en snijmaïs is dan ook een aanslag op de liquiditeitspositie.
Effect op de melkaanvoer
De verwachting is dat de verschraling van de rantsoenen merkbaar is in de melkaanvoer. De eerste signalen van een krimp zijn reeds zichtbaar, want sinds oktober ligt de melkproductie in Duitsland achter op 2017. Daarbij moet worden opgemerkt dat ook de melkveestapel fors is gekrompen.
De hoop is dat het voorjaar snel zijn intrede doet, zodat de eerste snede gras vroeg van het land gehaald kan worden en de tekorten snel kunnen worden aangevuld. Ook in Nederland is ruwvoer schaars, maar de situatie is minder kritiek dan in Duitsland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.