De Nederlandse melkaanvoer toont over de maand december een seizoensmatige stijging, maar dit neemt niet weg dat het verschil met 2017 groot is.
In december collecteerden de Nederlandse melkverwerkers 1.128.348 ton melk, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Vergeleken met dezelfde maand in 2017 is dat een daling van 6%.
Sinds september ligt de melkaanvoer ook in die orde van grootte achter op vorig jaar, wat betekent dat de aanvoer structureel lager ligt. De vetproductie komt over december uit op 1,12 miljoen ton, wat resulteert in een gemiddeld vetpercentage van 4,54%. Dat betekent dat het vetgehalte in de melk hoog is.
Krimp in de melkveestapel
Over 2018 bedraagt de melkaanvoer 13,87 miljoen ton, tegen 14,29 miljoen ton in 2017. Dat is een teruggang van circa 418 miljoen liter melk, oftewel een daling van 2,93%. De reden van de teruggang houdt verband met de introductie van het fosfaatrechtenstelsel. Hierdoor is de melkveestapel op veel bedrijven (fors) uitgedund en zijn relatief veel melkveehouders gestopt.
De dalende melkaanvoer correspondeert ook met geluiden uit de markt. Hierdoor is rauwe melk op de spotmarkt beperkt beschikbaar, waardoor de prijzen weer boven de €35 per 100 kilo liggen. Dit is hoog in vergelijking tot andere jaren.